A Napi Gazdaság cikke.

A csehországi és szlovákiai áramkereskedelem mellett a prágai energiatőzsde (Energetická burza Praha - PXE) jövő év március 1-jétől bővíti kínálatát a magyarországi átvételi helyű határidős villamosenergia-piac termékeivel. Elképzelésük szerint a magyarországi kereskedéstől az első évben 5 terawattóra körüli forgalomra számítanak - jelentették be a hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon a tőzsde vezetői.

Tapasztalataik szerint a magyar árampiac kevésbé transzparens, mint a bécsi vagy a prágai, és bár működik, a tőzsdei kereskedéshez képest kevésbé hatékony. Ezzel a lépéssel a részt vevő felek és a végfelhasználók kockázatát is szeretnék csökkenteni.

A börze olyan garanciákat visz az üzletkötés rendszerébe, amelyek az OTC (tőzsdén kívüli) üzletekből hiányoznak. Ezeknek köszönhetően gyakorlatilag kizárt annak a lehetősége, hogy valamelyik kereskedő csődje esetén a villamosenergia-végfelhasználók áram nélkül maradnak - mondta David Kucera, a prágai energiatőzsde főtitkára. Elképzelésük szerint a kereskedésbe a PXE minden, jelenleg aktív résztvevője, valamint a magyar piacon jelen lévő összes üzletkötő bekapcsolódhat.

Feltétele csupán, hogy a Mavir klíringtagja legyen, aláírja a megfelelő szerződést a klíringbankok egyikével, majd magával a prágai energiatőzsdével. Ugyanakkor tudják, hogy a Mavir is dolgozik egy áramtőzsde létrehozásán; többször keresték az együttműködés lehetőségét, de eddig nem kaptak konkrét választ.

Az előzményekről szólva Petr Koblic, a PXE tőzsdekamara elnöke jelezte, hogy a villamos energiával kereskedők egyértelmű igénye volt, hogy egy a CEE régiót lefedő üzletkötési rendszer segítségével minél több piacot érhessenek el. A kereskedés bővítésével pedig éppen ilyen megoldást kínálnak, és ezt a koncepciót szeretnék továbbfejleszteni. A tőzsdén zajlik már a cseh áramfelhasználás 56-58 százalékának adásvétele, nagyjából 30 terawattóra energiamennyiség. Az idei árak 55 és 90 euró/megawattóra között mozogtak, a legmagasabb nyáron volt, míg januárban és most 55 euró/megawattóra.

A magyarországi kereskedéstől az első évben 5 terawattóra körüli forgalomra számítanak. A magyar villamos energia aktívumalapú derivátumtermékekkel havi, negyedéves, éves skálán folyik majd az üzletkötés, alap (base)- és csúcs (peak)-terhelésnél. Az egyes termékek árszintjének alakulása követhető lesz a tőzsde honlapjain, a www.pxe.cz, illetve www.pxe.hu oldalakon. A Mavir jelenleg értékeli a helyzetet, de egyelőre nem tudnak nyilatkozni az együttműködésről - mondta a Napinak Tari Gábor, a rendszerirányító vezérigazgatója a PXE bejelentésére reagálva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!