Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn véget ér egy csaknem 29 éves történet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Aznap lehet utoljára kereskedni a Csepel Holding Nyrt. részvényeivel. A papírt június 25-én törlik az értékpapírlistáról - jelentette be a BÉT. A hír várható volt, hiszen a cég évek óta problémákkal küzdött.

A hajdan szebb napokat látott ipari cég sokáig abban reménykedett, hogy az Orosz Államvasutak beszállítójaként ismét felívelhet a csillaga. Tavaly februárban derült ki, hogy a négy éve húzódó ügyből a jelek szerint semmi sem lesz. "Az Orosz Államvasutak (RZSD) jelezte, hogy a korábban az Excel Csepel magyar vállalat potenciális részvételével tárgyalt projekt az elmúlt években bekövetkezett jogi és pénzügyi környezetváltozás miatt már nem kínál számára effektív megoldást. Az RZSD így nem látja célravezetőnek a projekt megvalósítását, és részéről lezártnak tekinti az ügyet" - írták akkor közzétételükben.

Az oroszok a devizakockázattól tartva utasították el a projektet, inkább hazai beszállítót választottak. A befuccsolt az ügyletben több mint 900 berendezés legyártásáról volt szó, 3-5 évre adott volna folyamatos munkát és 500 új munkahelyet is teremtett volna a Csepel Holding korábbi közleményei szerint.

A Csepel többi projektje is sem sikerült jól, a cég oda jutott, hogy tavaly októberben a NAV kérésére elrendelték a felszámolását. A tőzsdén elkülönített kategóriába került a részvény. Most június 11-én emelkedett jogerőre a Fővárosi Törvényszék határozata, amely a Csepel mint adós felszámolását főeljárásként elrendelte. Ilyen helyzetben a kibocsátó kötelessége kérni a részvény törlését a parkettről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!