Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői között tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-ban kirobbant jelzáloghitel-válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert az általa képviselt ügyfelek szerint a német központi bank a jelzáloghitel-válság kirobbanása előtt félrevezette a befektetőket, fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A The Wall Street Journal információi szerint a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak és az amerikai fél nehéz vitákra számít. A Deutsche Bank megerősítette a The Wall Street Journalnak a tárgyalások tényét, és bár részletekkel nem szolgált, közleményében leszögezte, a cégnek "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

Az amerikai lap ugyanakkor idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy a bank legfeljebb 2-3 milliárd dollár kártérítést lenne hajlandó fizetni. A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már 1,9 milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre. A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek ki azért, mert a jelzáloghitel-válság robbanása előtt becsapták ügyfeleiket, és mérgező (fedezet nélküli) kötvényeket adtak el nekik.

A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America fizette ki, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként (ez a perlő ügyfelek helyzetének javítását szolgáló döntéseket jelent). Valamennyi bank elismerte, hogy korábban nem járt el tisztességesen. Az amerikai illetékesek más európai bankok - köztük a Credit Suisse, az UBS vagy a Royal Bank of Scotland - korábbi gyakorlatát is vizsgálják.

Az Egyesült Államok és a Deutsche Bank közötti nyílt vitára néhány nappal azután kerül sor, hogy amerikai politikusok - köztük a Jack Lew pénzügyminiszter, Paul Ryan, a képviselőház elnöke és kongresszusi politikusok egész sora - meglehetősen ingerülten reagált az Európai Unió azon döntésére, hogy az Apple amerikai informatikai óriásnak csillagászati összegű adóelmaradást, 13 milliárd eurót kell befizetnie Írországban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!