Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A délelőtti pánik hatására az euró árfolyama négyéves mélypontra, 1,2140-ig süllyedt a dollárral szemben, miközben a közös európai pénz forintjegyzése 281,70 közelében tetőzött.

A korai gyengülést egyértelműen Merkel német kancellár nyilatkozata indította el, aki azt mondta, az euró veszélyben van. Később az EU és az ECB különböző vezetői némi sikerrel igyekeztek megnyugtatni a piacokat.

Az euró/forint nap közben a 277,80-281,70-es sávban mozgott, az árfolyamot megint az a szint tartotta meg, mint egy héttel korábban - mondta el Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

Később az euró jegyzése 280 forint alá csökkent, délután négy óra körül egy euróért 279,75 forintot, egy dollárért 227,10 forintot, egy svájci frankért pedig 197,85 forintot kértek.

A következőkben a forint árfolyamának változásait várhatóan továbbra is az euró/dollár mozgásai, valamint a nemzetközi hangulat fogják meghatározni az üzletkötő szerint.

Amennyiben az euró dollárjegyzése ismér az 1,20-as szint felé tart majd, akkor az euró árfolyama ismét 280 forint fölé kerülhet - véli Ruzsonyi Ákos, aki szerint ugyanakkor egyre nagyobb az esély a korrekcióra is. Ennek során az euró jegyzése visszatérhet a 275 forint körüli sávba - igaz, lefelé a 277,50/70-es szint erős támasznak tűnik - tette hozzá.

A svájci frank délután jelentősen, több mint egy hete nem látott mértékben, 1,4150-ig gyengült az euróval szemben, ami a Bloomberg szerint ismét az SNB, a svájci jegybank intervencióját valószínűsítheti. Ezt igazolhatja, hogy a svájci frank nemcsak a dollárral és a jennel, de még a forinttal szemben is veszített erejéből a reggeli 199 fölötti szintekről.

Az SNB tavaly márciusban kezdett frank-eladásokba, hogy megelőzze a deviza általuk túlzottnak tartott erősödését. A banknál ugyanakkor nem kommentálták a hírügynökség beavatkozással kapcsolatos kérdését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!