Megtörtént az, amiben a sikertelen hétfői hitelezői tárgyalás után a legfanatikusabb Humet-hívők sem reménykedtek: a cég egyelőre megmenekült a felszámolástól. A cég vezetősége megegyezett az APEH-hel a tartozások rendezésének mikéntjéről, azaz a 90 napos csődvédelem megszerzéséhez elegendő hitelező támogatását bírja már a Humet – tudta meg a NAPI Gazdaság Civin Jánostól, a társaság elnökétől. Az APEH persze szigorú feltételeket szabott: zár alá vette a Humet valamennyi készletét és tárgyi eszközét, azok elidegenítéséhez a hatóság engedélye szükséges. Emellett egymillió forintot azonnal be kell fizetnie az adóhatóság számlájára, ám az APEH – ugyanolyan arányban, ahogy a többi hitelező is – elengedi az adóhátralék utáni kamatokat és járulékokat. (A mostani megegyezés után megnyílik az út, hogy a cég megkapja a számára járó 14 millió forintnyi visszaigényelhető áfát, amivel az adóhatósággal szembeni egyenlege nulla közelébe kerül.) A sikeres csődegyezség azonban egyáltalán nem jelenti a Humet azonnali talpra állását, sőt, a neheze még csak most következik. Legalább 90 napra megmenekült ugyan a felszámolástól, s megnyílt az út a részvényszámot megtriplázó(!) – tavasszal zátonyra futott – tőkeemelés előtt is, komoly forrásokhoz azonban nem nagyon juthat a cég, mivel a külföldi forgalmazási szerződések nagy részét felmondták, a belföldi kereslet pedig gyakorlatilag eltűnt. Így könnyen lehet, hogy későn jött az APEH-egyezség. Az egész mizéria elkerülhető lett volna, ha az adóhatóság még a tavaszi vizsgálat után a valós adótartozást közli a céggel, de a Humet minden tulajdonosa feltehetőleg annak örült volna a legjobban, ha nem vádolják meg anno igaztalanul több száz milliós fiktív számlázással a társaságot. Azt, hogy mennyi szerepe volt az adóhatóságnak abban, hogy idáig jutott a cég, kérdéses, annyi azonban bizonyos, az APEH egyáltalán nem könnyítette meg a BÉT egyik legkisebb társaságának életét. A cikk teljes terjedelmében a NAPI Gazdaság mai számában olvasható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!