Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szójababtermés világszerte 338 millió tonna lehet a 2019/2020. gazdasági évben, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző szezonban az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) előrejelzése szerint. A globális felhasználást ugyanakkor 2 százalékkal többre, 304 millió tonnára jelzik, így a készletek 12 százalékkal, 97 millió tonnára apadhatnak.

Napraforgómagból az előző szezon termésénél csaknem 7 százalékkal több, 54 millió tonna mennyiséget takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben. A napraforgómag felhasználását azonban 53 millió tonnára prognosztizálják az amerikai elemzők, azaz 1 százalékkal kevesebbre, mint a kibocsátást.

Az USDA szakértői a világ repcemagtermését 68 millió tonnára jelzik a mostani szezonban, ami 6 százalékkal kevesebb a 2018/2019. gazdasági évinél. A repce sajtolás útján történő és egyéb felhasználása pedig meghaladhatja a 69 millió tonnát.

A többletek a felhasználás csökkenése miatt elsősorban a szójánál és a napraforgónál húzhatják le az árakat - vélik piaci szakértők, hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a napraforgónál ez még nem következett be. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai alapján az olajmag magyarországi termelői ára (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) az egy évvel korábbinál 11 százalékkal magasabb, tonnánként átlagosan 114,2 ezer forint volt január utolsó hetében.

A szójabab legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése azonban már csökkent, tonnánként 324 dollárig csökkent ereszkedett a chicagói árutőzsdén 2020. február 7-én. Ennek oka - hívják fel a figyelmet a piaci szakértők -, hogy az afrikai sertéspestis miatt megtizedelődött a világ sertésállománya. A világban lévő 950-960 millió sertésből 200-220 millió a betegség miatt már 2019 év végére eltűnhetett, tehát 2020-ban minden ötödik sertés hiányzik idén a világpiacról. Emellett nem használ az állati takarmányokba használt szója felhasználásának a madárinfluenza terjedése sem.

A NAIK AKI adatai szerint Magyarországon a belföldi újtermésű szójababot tonnánként átlagosan 109,4 ezer forint körüli - áfa és szállítási költség nélküli - termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők január utolsó hetében, ami 2 százalékkal múlta felül az előző év azonos heti átlagárat. A 33 százalék fehérje-,12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú, úgynevezett full-fat szóját pedig a tavalyival csaknem megegyező áron, tonnánként 127 ezer forintért adták-vették ugyanekkor. A jórészt Brazíliából származó génmódosított szójadarára a kereskedők 2020 januárjában tonnánként 106,3 ezer forint körüli importáron kötöttek szerződést a 2020 január-március közötti időszakra.

A repcemag legközelebbi 2020 májusi lejáratra szóló jegyzése a párizsi árutőzsdén tonnánként 392 euróig csökkent 2020. február 7-én. Magyarországon a repcemag - áfa és szállítási költség nélküli - termelői ára tonnánként átlagosan 128,8 ezer forint volt január utolsó hetében a NAIK AKI adatai szerint. Ez az árszint viszont az egy évvel korábbit 13 százalékkal haladta meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!