Az elmúlt időszakban megvalósult piaci hozamcsökkenés és az állampapírok iránti kedvező kereslet lehetővé teszi egyes lakossági állampapírok kamatainak mérséklését úgy, hogy azok továbbra is kiemelkedő, a piaci hozamoknál lényegesen magasabb megtérülést biztosítsanak a lakossági befektetőknek - írja közleményében az ÁKK.

A MÁP+-hoz nem nyúlnak

A piaci szereplők sokszor bírálták már az ÁKK-t, hogy túl magas kamatot fizet a lakossági papírokra, ami később nagy terhet ró az államra, miközben az államadósságot sokkal olcsóbban lehetne finanszíroztatni intézményi befektetőkkel. A legtöbbet bírált MÁP+ kamata viszont nem változik.

November 4-től az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 2,5 százalékra mérséklődik, a 3 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiuma 1,0 százalékra, az 5 éves futamidejű papíré pedig 1,4 százalékra csökken. A forgalmazás egyéb feltételei nem változnak, az 1MÁP és a PMÁP továbbra is elérhető a kincstár és egyes bankok, befektetési vállalkozások fiókhálózatában.

Hosszú hétvége jön, siessen!

Aki tehát ezekből az értékpapírokból szeretne még vásárolni jobb kamatok mellett, az jobb, ha siet. a PMÁP-okat szerdán lehet kapni utoljára, az 1MÁP-ot pedig csütörtökön. Az 1MÁP mostani kamata 3 százalékos, a hároméves PMÁP kamatprémiuma jelenleg 1,4, az ötévesé pedig 1,7 százalékos, ennyivel haladja meg a kamatuk az éves átlagos inflációt.

A bankok is rosszabbul járnak, ugyanis a lakossági állampapír forgalmazói jutalékok mérsékléséről is döntött az ÁKK a következő üzleti évtől, 2020. január 1-jétől kezdődően. Pontos mértéket nem adott meg a központ a közleményben, csak annyit írtak, hogy a jutalékcsökkentés következtében a költségvetés által fizetett jutalékok 2020-ban jelentősen csökkennek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!