A londoni FTSE-100 mutató 0,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,04 százalékos pluszban zárt, azonban a frankfurti DAX-index 1,25 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 0,46 százalékos, a milánói FTSE MIB index pedig 0,56 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést - írja az MTI.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,43 százalékkal, a FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,17 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,52 százalékkal csökkent.

QP | Quality Placement

Kapcsolódó

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,73 százalékos, az S&P 500-as index 0,58 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,67 százalékos mínuszban állt.

A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát visszavetette az amerikai-iráni kapcsolatok kiéleződése. Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője kemény válaszlépést ígért, miután az amerikai légicsapásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetője.

A közel-keleti helyzet felforrósodása felhajtotta a válságok idején biztos menedéknek számító eszközök, valamint a kőolaj árát. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára közel 5 százalékos pluszban is állt napközben.

Este fél hatkor a márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként már "csak" 2,82 százalékos pluszban, 68,12 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 2,40 százalékos nyereségben, 62,65 dolláron forgott. Napi csúcsán a Brent 69,48 dolláron, a WTI pedig 64,08 dolláron állt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 1,58 százalékkal, 1552,25 dollárra kúszott fel.

Egy euróért 1,1179 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!