A londoni FTSE-100 0,28 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,66 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,76 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,39 százalékkal gyengült.

A görög értéktőzsde irányadó mutatója 1,63 százalékkal erősödött annak a hatására, hogy az athéni parlament elfogadta a további nemzetközi hitelekhez szükséges adóváltoztatásokat és megszorító intézkedéseket.

Összességében a befektetők kedvét szegte, hogy egyre nagyobb valószínűséggel az amerikai Fed már júniusban kamatot emel.

Mínuszban zárt az európai vegyipari szektor. Ezt a Bayer német vegyipari óriásnak az a bejelentése okozta, hogy 62 milliárd dollár készpénzért felvásárolja az amerikai Monsanto agrárvegyipari céget. A Bayer árfolyama 5,71 százalékkal esett, ugyanakkor a tengerentúlon a Monsanto csaknem 5 százalékkal drágult.

Veszteséggel zártak az acélipari cégek, miután Kínából az a hír érkezett, hogy csökkentek az ottani acélárak. Az ágazati német ThyssenKrupp 1,12 százalékkal gyengült a hétfői kereskedés végére.

A kőolaj áresésére hétfőn a nyugat-európai tőzsdéken gyengültek az energiaipari részvények is.

Európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 65 cent (1,33 százalék) csökkenéssel 48,07 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!