A határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 14 ponttal, a frankfurti DAX 27 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 3 ponttal csökkenhet a nyitásban.

A befektetők figyelmét továbbra is az olasz bankszektor és annak leggyengébb láncszeme, a Monte dei Paschi köti le, miután a siennai székhelyű pénzintézet szerdán elismerte, hogy kudarcot vallott a tőkeemeléshez szükséges 5 milliárd euró összegyűjtésében. Így most az olasz államnak kell megmentenie a harmadik legnagyobb bankot, amit a parlament által szerdán jóváhagyott, 20 milliárd eurós keret terhére tesz majd meg.

Európából nem várhatóak fontosabb adatok csütörtökön. Az Egyesült Államokban viszont közzéteszik a gazdaság harmadik negyedéves teljesítményét tükröző végleges adatokat. Az elemzői várakozások szerint éves összevetésben 3,3 százalékkal, negyedéves szinten pedig 1,4 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben alacsony forgalomban szűk sávban mozogtak az árfolyamok, és túlnyomórészt enyhe mínuszban toporogtak az irányadó indexek. A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,49 százalékkal, 422,67 pontra esett.

A kőolaj világpiaci ára csökken. Közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül az észak-tengeri Brent februári szállításra hordónként (159 liter) 54,44 dollárba került, 2 centes, 0,04 százalékos mínuszban forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként 4 centtel, 0,08 százalékkal, 52,45 dollárra esett.

Frankfurt kivételével szerdán veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,03 százalékkal, 11 468,64 pontra emelkedett, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index pedig 0,04 százalékkal, 7041,42 pontra emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 0,33 százalékkal, 4833,82 pontra csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,29 százalékkal, 3269,79 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,23 százalékkal, 1426,37 pontra csúszott le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!