A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,10 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,01 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,19 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,25 százalékkal esett.

A nap nyertesei a médiavállalatok voltak azon hír nyomán, hogy a Comcast amerikai kábelszolgáltató 31 milliárd dollárt ajánlott az európai Sky médiaszolgáltató csoport több mint 50 százalékáért. A Sky árfolyama 20,5 százalékos pluszban zárt kedden.

A nap vesztesei a vegyipari cégek voltak, élükön a BASF német vegyipari céggel, amelynek árfolyama több mint 2 százalékkal esett gyorsjelentésének közzététele után. A BASF erős évet zárt tavaly, de az idei évben gyengébb eredményekre számít.

A Standard Chartered brit nagybank árfolyama 1,2 százalékkal nőtt, miután bejelentette, hogy ismét osztalékot fizet. A Poste Italiane olasz posta részvényei közel 6 százalékkal drágultak egy új ötéves stratégiai terv hírére. A nyereségének növekedéséről beszámoló Persimmon brit építőipari konglomerátum 4,6 százalékkal drágult, és maga után húzta a londoni tőzsdén jegyzett riválisai, köztük a Berkeley Group és Taylor Wimpey árfolyamát.

A Fresnillo bányatársaság viszont 4,4 százalékot veszített értékéből, mivel éves profitja elmaradt az elemzői várakozásoktól. A Fresnillo arra számít, hogy az idei év nehéz lesz a költség- és inflációs nyomások növekedése miatt.

A nyugat-európai tőzsdék zárásakor az irányadó New York-i indexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,21 százalékos, az S&P 500-as 0,43 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,65 százalékos mínuszban állt. Powell első kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy megítélése szerint az amerikai gazdaság december óta tovább erősödött, és az infláció emelkedik. Szavaiból több elemző azt olvasta ki, hogy inkább négy kamatemelés várható idén, semmint három.

Egy euróért 1,2244 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,60 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A kriptodevizák árfolyama vegyesen alakult. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 3,48 százalékkal, 10 656,20 dollárra nőtt. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 874,88 dolláron, 0,18 százalékos pluszban, míg a ripple 0,9486 dolláron, 1,15 százalékos mínuszban forgott.

A bitcoin árfolyama csökkent. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8533,08 dolláron, 4,03 százalékos veszteségben állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,40 százalékos veszteségben, 66,35 dolláron állt, míg az áprilisi szállítású WTI 1,67 százalékos mínuszban, 62,84 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 1,20 százalékkal, 1316,80 dollárra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!