Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai piacok

Mérsékelt veszteségben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden, és New Yorkban is enyhe mínuszban álltak az irányadó indexek, miközben a befektetők az iráni atommegállapodás sorsáról döntő bejelentésre vártak - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. május 8. kedd, 18:37
Fotó: Reuters

Donald Trump amerikai elnök közép-európai idő szerint este nyolc órakor a Fehér Házban hirdeti ki, hogy kivonul-e az Egyesült Államok a nemzetközi atomalkuból, és visszaállítja-e az Iránt sújtó szankciókat. Általános az a várakozás, hogy Trump elnök a kilépés mellett döntött, de egyes befektetők szerint mégis bent marad Washington a megállapodásban. Utóbbi spekulációkra az olajárak gyorsuló ütemben kezdtek csökkenni.

A frankfurti DAX-index 0,28 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A nap vesztese a milánói tőzsde volt, amelynek irányadó indexe 1,67 százalékkal esett a kormányalakítási bizonytalanságok miatt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,03 százalékkal nőtt, de az euróövezeti EuroStoxx50 0,22 százalékkal csökkent.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,10 százalékos, az S&P 500-as 0,12 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,14 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,82 százalékos veszteségben, 74,78 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 2,22 százalékos mínuszban, 69,16 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,27 százalékkal, 1310,50 dollárra esett.

Egy euróért 1,1860 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,53 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK