Elemzők szerint a befektetők tartózkodva fogadták azt a bejelentést, hogy Görögország nem egyenlíti ki az IMF-fel szemben péntek esedékes 300 millió dollár tartozását. Athén helyette azt ajánlotta fel, hogy a washingtoni székhelyű pénzügyi szervezettel szemben fennálló valamennyi júniusi adósságát a hónap végén egy összegben rendezi. Az IMF ezt már jóvá is hagyta.

A befektetők mérlegeltek a görög lépés kapcsán, és kivártak, mint ahogy azt tették a délután ismertetésre kerülő májusi amerikai foglalkoztatási adat kapcsán is.

Tokióban a Nikkei-225 index 0,13 százalékkal, 20 460,90 pontra gyengült. A mutató a hét elején 20 655 ponttal 15 éves csúcson is állt. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX mutató 0,4 százalékos gyengüléssel zárt pénteken.

A már szintén bezárt tőzsdék közül a szöuli 0,23 százalék, az ausztrál 0,11 százalék, a tajvani 0,09 százalék csökkenéssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját.

A tokiói zárás után a térségben még nyitva tartó hongkongi tőzsde fő mutatója 0,98 százalékos mínuszban, a sanghaji börze 0,55 százalékos pluszban állt a csütörtöki záróértékhez képest.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!