Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A JP Morgan bankcsoport szakértőinek kalkulációja szerint a héten bejelentett, hozzávetőleg 1400 milliárd forintos adósságleépítés - amely a magán-nyugdíjpénztári alapok által tartott, forintban denominált kormánykötvény-követelések megszüntetését jelenti - törvénybe iktatás esetén azt jelenti, hogy Magyarország súlya 7,17 százalékról valószínűleg 6,05 százalékra, vagyis 1,12 százalékponttal csökken a JP Morgan által vezetett, felzárkózó piacokra szakosodott egyik irányadó modellportfolióban, a GBI-EM-Global Diversifed Indexben.

A ház szerint ennek nyomán csökkenni fog a kereslet azoknak az alapoknak a részéről, amelyek nem kívánják módosítani kitettségi arányukat a magyar piacon. A JP Morgan londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint azt a feltételezést alapul véve, hogy 100 milliárd dollárnyi külföldi tőke igazodik a széles követésű GBI-EM-Global Diversifed Indexhez, 1,2 milliárd dollárral - 224 milliárd forinttal - csökkenhet a kereslet.

A JP Morgan egy nemrégiben összeállított külön elemzése szerint mindazonáltal a szélesebb felzárkózó térség - ezen belül Magyarország - hazai adósságpiacai iránt erősen élénkül a külföldi befektetői érdeklődés.

Az akkori helyzetértékelés szerint a JP Morgan által egyazon felzárkózó piaci csoportba vett Magyarország, Lengyelország, Csehország, Törökország, Dél-Afrika és Izrael belföldi adósságpiacaira 2011 első negyedévében nettó 13,6 milliárd dollárnyi új portfoliótőke érkezett külföldi befektetőktől. A ház szerint ez a "tekintélyes" beáramlás azt jelenti, hogy az országcsoport belső adósságpiacain végrehajtott nettó külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben elérte a tavalyi azonos időszakban mért nettó beáramlás 103 százalékát, és a nettó befektetési érték átlagosan havi 4,5 milliárd dollár körüli volt.

A JP Morgan előrejelzése szerint a vizsgált országcsoport belföldi adósságpiacaira áramló nettó külföldi befektetések értéke 2011 egészében eléri a tavaly mért 50 milliárd dolláros rekordot. A cég abban az elemzésben azt állapította meg, hogy "a legkövetkezetesebben kedvelt" két piac Magyarország és Törökország; ezeknek az országoknak a hazai adósságpiacaira az idei év első szakaszában havonta átlagosan nettó 730 millió, illetve 2,4 milliárd dollárnyi tőke érkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!