BUX
38971

Csökkennek a banki kamatok - ideje állampapírra váltani?

Valószínűleg véget értek a hazai piacon az akciós betéti ajánlatokkal kecsegtető szép idők, így a befektetőknek ismét érdemes az állampapírok felé tekinteniük.

B. Varga Judit, 2005. január 11. kedd, 08:14

A NAPI Gazdaság cikke

Kamatesés időszakában a befektetők nincsenek könnyű helyzetben. Most a korábbiaktól eltérően azért is lehet neuralgikus ez a kérdés, mert a bankok az utóbbi időben (szokásuktól eltérőn) ilyen szempontból némiképp elkényeztették ügyfeleiket. Egymást érték ugyanis az akciós betéti ajánlatok, amelyek között még a felületesebb befektetők is ügyesen el tudtak lavírozni. Most azonban valószínűleg véget értek ezek a szép napok. Míg ugyanis az általunk irányadónak kiválasztott három hónapos referenciahozam tavaly november óta (a banki átlagkamatokról ekkori információk a legfrissebbek) 63 bázispontot esett, a bankok egyedi ajánlatainál nem ritka az összesen 100 vagy ennél is nagyobb bázispontot kitevő lemorzsolódás. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy azoknak, akik arra törekszenek, hogy pénzük minél jobban megőrizze értékét, érdemes bankbetétek helyett ismét az állampapírokat előnyben részesíteni.

Persze az állampapírok vásárlásánál a NAPI Gazdaság hasábjain is mindig közzétett benchmark csak irányadó érték, a bankok és brókercégek ebből valamit lecsippentenek maguknak. (Ellentétben a bankbetéttel, ahol a meghirdetett egységes betéti kamatmutató, az EBKM tökéletes eligazítást nyújt.) Abban az esetben azonban, ha hosszabb futamidőket nézünk, az állampapírok előnye még a jutalékokat figyelembe véve is határozottan nő. Tartósnak tartott kamatesésnél pedig az egyik alapszabály, hogy hosszabb futamidőre kell váltani. Ezen a téren egyébként a befektetők már most is határozott késésben vannak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozamokról és kamatokról közzétett adataiból is jól látszik, hogy a pénzintézeti ajánlatok kedvezőtlenebbek, mint a referenciaértékek. Persze a számok mást is mutatnak. A különbözet (spread) novemberre egész évben nem látott alacsony szintre, fél százalékpont alá szűkült. Ez különösen akkor tűnhet csekélynek, ha tudjuk: az év elején a spread még az 1,86 százalékpontot is elérte. Januártól novemberig az éven belüli banki átlagkamat még feleannyival sem apadt, mint a 3 hónapos referenciahozam.

Ebből is nyilvánvaló egyébként, hogy elérkezett az idő a tapasztalatok szerint mindig bekövetkező visszarendeződésre. Most alighanem éppen ennek az időszakát éljük.