Sikeresen kilábaltak a recesszióból az Erste Group legfejlettebb kelet-közép-európai piacai, vagyis Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország. Így az idei évben már szerény mértékű növekedésre lehet számítani ezekben az országokban - írja harmadik negyedéves beszámolójában az Erste.

A gazdasági növekedés a belföldi kereslet talpra állásával párhuzamosan a várakozások szerint 2011-ben Romániába és Horvátországba is visszatér. Ennek megfelelően az Erste Group azzal számol, hogy az év hátralevő negyedévében is fennmarad az üzemi eredmény első háromnegyedévben tapasztalt teljesítménye. Sőt, a várakozások szerint ez a tendencia 2011-ben is folytatódik, hiszen a bevételek bővülése várható a hitelállomány egyszámjegyű növekedése, a stabil marzsok, valamint a szigorú költségkezelés nyomán. A gazdasági növekedés beindulásával párhuzamosan a bank számításai szerint a kockázati költségek 2010 második felében már az első félévi szint alá süllyednek, és a folyó pénzügyi év egészét tekintve a 2009. évi értéken maradnak. A kockázati költségek lefelé tartó trendje várhatóan 2011-ben is fennmarad. Az Erste azt is kiemeli, hogy sikerült komoly mérleg szerinti eredményt elérni, így tőkeemelés nélkül tudja visszafizetni a részvételi tőkét.

Az Erste-csoport az év első kilenc hónapjában 3,028 milliárd eurós üzemi eredményt ért el, ami 9,1 százalékos növekedést jelent a 2009 első kilenc hónapjához képest. Mindez a nettó kamat- és jutalékbevétel növekedésének, valamint az általános igazgatási költségek csökkenésének tudható be. Az üzemi bevétel 4,3 százalékkal bővült, s 5,900 milliárd euróra nőtt. A nettó kamatbevétel 6,1 százalékkal 4,075 milliárd euróra, a nettó jutalékbevétel 9,7 százalékkal 1,440 milliárd euróra emelkedett. A nettó kereskedési eredmény ugyanakkor 23,7 százalékkal esett vissza és 383,9 millió euró lett. Az eredményben jelentősebb szerepet játszott még az általános igazgatási költségek 0,3 százalékos csökkenése (amelynek eredményeként ezen a soron a tavalyi 2880,3 millió euró után 2871,7 millió euró jelentkezett). Ennek megfelelően a költség/bevétel arány tovább javult, 48,7 százalékon állt az időszak végén (összehasonlításként 2009. első kilenc hónapjában 50,9 százalék volt).

A hitelek és előlegek céltartaléka 504,2 millió euró volt, ami 8,8 százalékkal alacsonyabb, mint a második  negyedévben. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a nagyvállalati üzletágban az előzőknél nagyobb mértékben szabadultak fel céltartalékok.
 
Az egyéb üzemi eredmény egyenlegeként jelentkező adat 36,8 százalékkal romlott az előző negyedévi -91,1 millió euróról, így -124,6 millió euró lett, jórészt a cseh

A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni adózott eredmény 2,3 százalékkal bővülve 736,8 millió eurót ért el az egy évvel korábbi 720,1 millió euró után. A korrigált részvényenkénti nyereség (EPS) 2010 első kilenc hónapjában 1,77 euró volt, ami visszaesést jelent ez előző év hasonló időszakához képest, amikor ez a mutató 2,06 eurón állt. A mutató alakulását a nagyobb tőkebázis befolyásolta.


A kockázattal súlyozott eszközök visszaesése mellett a tőkemegfelelési mutató a 2009. végi 12,7 százalékról 13,0 százalékra javult 2010. szeptember 30-ig. Ennek megfelelően ez a mutató jóval a kötelezően előírt 8,0 százalékos érték fölött maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!