BUX
40021

Csökkenő hozammal értékesített Spanyolország

A korábbiakhoz képest csökkenő átlaghozam mellett értékesítette csütörtökön újabb ötéves futamidejű államkötvényét Spanyolország: a 2016-ban lejáró papírból 3,6 milliárd euróért dobtak piacra, 4,489 százalékos átlagos hozammal.

MTI-Eco, 2011. szeptember 1. csütörtök, 14:19

A túljegyzés 1,8-szeres volt, az eladott mennyiség megfelelt a várakozásoknak, hiszen a spanyol államkincstár korábban 3-4 milliárd eurónyi adósság értékesítését tervezte a mostani kötvényaukción. A hozamokat az csökkentette, hogy az Európai Központi Bank augusztus elején megkezdte olasz és spanyol államkötvények vásárlását.

Csökkent a gazdasági növekedés üteme Spanyolországban a második negyedévben, erősítvén az aggodalmakat, hogy a gazdaság ismét recesszióba kerülhet. A múlt pénteken ismertetett végleges adatok szerint a GDP 0,2 százalékkal bővült április-június között az első negyedévi 0,4 százalékos növekedést követően. Éves bázison 0,7 százalékos volt a növekedés, az első negyedévben 0,9 százalék.

A kormány várakozásai szerint a GDP 1,3 százalékkal gyarapszik az idén, míg az elemzők többsége inkább 0,8 százalék közeli növekedést prognosztizál.

A kormány ugyanakkor megállapodott a legnagyobb ellenzéki párttal, hogy módosítják az alkotmányt, rögzítve abban az államháztartási hiány és az államadósság lehetséges mértékét. A spanyol GDP-arányos államadósság tavaly 62,8 százalék volt.