BUX
39138

Csökkenő veszteség a FreeSoftnál

A kormányzati projektek csúszása miatt elmaradt a tervezett eredménytől a FreeSoft, ám az informatikai cégcsoport vesztesége így is csökkent.

NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 08:21

A FreeSoft cégcsoport 2011. első félévben 4,1 milliárd forint bevételt ért el, amely 0,9 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának teljesítményét. A bevételekből 3,9 milliárd forint származott értékesítésből, a 183 millió forint egyéb bevétel nagy része pedig, kutatás-fejlesztési pályázatokon megítélt támogatásokból. Az üzleti eredmény 36 millió forint veszteséget mutat, ami bár veszteség, mégis 70 százalékos javulás a 2010. első félévi 118 millió forintos üzleti veszteséghez képest. A nehéz piaci körülmények ellenére, a HUMANsoft-nak 1,8 százalékkal, a FreeSoft-nak 34 százalékkal sikerült növelnie árbevételét, míg a cégcsoport többi tagja, a tárgyidőszakot megelőző évhez képest árbevétel csökkenést könyvelhetett el. Ezt a vállalkozások szigorú költséggazdálkodással ellensúlyozták - olvasható a gyorsjelentésben. A HUMANsoft tovább javuló üzleti teljesítményének, és a teljes cégcsoportban megvalósult erős költségkontrollnak köszönhetően, a FreeSoft cégcsoport 2011. első félévben 94 millió forint konszolidált adózott veszteséget ért el, amely a 2010. éves időszak veszteségéhez (131 millió forint) viszonyítva - tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre - mindenképpen pozitív változás.Az anyavállalat, és az Axis tervezett üzemi eredménytől való elmaradása annak tudható be, hogy egyrészt a már megkötött szerződések teljesített feladatainak elfogadása, az ügyfelek nyári szabadságolása miatt a második félévre tolódott. Másrészt az államigazgatás-, és állami vállalatok szegmensből tervezett bevételek pályázatai elhúzódnak, késik a szerződéskötés, késve indítják a projekteket, az erőforrásokat viszont lekötik a témák.

A folyamatosan változó jogszabályi környezet, a megrendelő oldali felelősök személyének megváltozása miatt a projektek a vállalkozói oldal számára szinte már elviselhetetlen mértékben (mindenekelőtt finanszírozási gondokat okozva) csúsznak - fogalmaz a jelentés.