A kötvényalapokból mintegy 40 milliárd forint távozott a hónapban, míg az ingatlanalapokba több mint 32 milliárdnyi friss tőke érkezett - derül ki a Bamosz elemzéséből. Ilyen tendencia mellett a nyár végére ezermilliárd forint alá esik a kötvényalapok vagyona, az ingatlanalapok pedig, amelyek most a teljes nyilvános alapok vagyonának 20,4 százalékát adják, egyre jobban kiemelkednek a mezőnyből.

A pénzpiaci alapokból májusban 12 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, ez a negatív hozamokkal együtt 2,5 százalékkal csökkentette a vagyont. A hazai likviditási és pénzpiaci alapokba májusban igen szerény tőkebeáramlás volt, ezzel szemben az euró és a dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapok esetében jelentősebb visszaváltások történtek.

A kötvényalapokból ezúttal 39,8 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők. A rövid futamidejű kötvényalapokból 23,6 milliárd forintnyi tőke távozott. A szabad futamidejű kötvények esetében is a visszaváltások kerültek többségbe, de csak 4,1 milliárd forint távozott, míg a hosszú futamidejű kötvényeknél 12,1 milliárd forint a visszaváltási többlet. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona 4,2 százalékkal csökkent májusban.

A vegyes alapoknál a korábbi időszakhoz képest csekély tőkebeáramlás történt, mindössze 1 milliárd forintnyi tőke érkezett. Ennek oka, hogy a kötvénytúlsúlyos alapoknál közel 5 milliárd forintos nettó visszaváltás történt. A hozamok valamennyit javítottak az összképen, de a kategória vagyona így is mindössze 0,3 százalékkal gyarapodott.

A részvényalapokba 1,5 milliárdnyi tőke érkezett, azonban a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a részvényalapok vagyona 0,8 százalékkal csökkent májusban.

A tőkevédett alapok vagyona 8,4 százalékkal csökkent, ami az elemzés szerint több lejáró és beolvadó alap számlájára írható. A lejáró alapokat a befektetők más kategóriába helyezik át. A kategória esetében évek óta tartó trendről van szó, az egykor 500 milliárdos vagyon mára 150 milliárd forintra olvadt.

Az abszolút hozamú alapokból májusban 1,2 milliárd forintnyi tőke távozott, a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 0,2 százalékkal csökkent.

A származtatott alapoknál az értékesítések mindössze 0,4 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok azonban igen jól alakultak, így a vagyon májusban 3 százalékkal nőtt.

Az ingatlanalapokba 32 milliárdnyi friss tőke érkezett, ekkora tőkebeáramlásra egy éve nem volt példa a kategória esetében. A hozamok is pozitívak voltak, így 3,4 százalékkal gyarapodott a vagyonuk májusban.

A árupiaci alapokból kisebb tőkekiáramlás volt, de a hozamok ezt tompítani tudták, így a kategória vagyona csak 0,4 százalékkal csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható, továbbá a hozamok is pozitívan alakultak, aminek köszönhetően a vagyon 2,8 százalékkal nőtt.

Az alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő Bamosz 25 tagja több mint 9400 milliárd forint értékű vagyont kezel, ezen belül mintegy 6200 milliárd forintot befektetési alapokban.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!