A tájékoztatás szerint az árbevétel is csökkent 2016-ban az előző évhez képest, mintegy 4 százalékkal, 80,16 millió euró lett

Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó vállalat a forgalom visszaesését elsősorban azzal indokolta, hogy fő stratégiai terméke, az üvegszövet-háló esetében a tavalyi év közepétől megkezdődött a kereskedelmi termékek lecserélése saját gyártásúakra - írja az MTI.

Tavaly a negyedik negyedévben 18,035 millió eurós árbevételt ért el, ami hat százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakáétól, ugyanakkor nőtt a forgalom a hő-, hang- és vízszigetelő anyagok (11 százalék) és a szárazépítészeti és kiegészítő profilok termékcsoportban (6 százalék).

A legnagyobb súlyú magyar piacon 8 százalékkal, míg az export piacokon 4 százalékkal növekedett a forgalom a negyedik negyedévben az előző évhez viszonyítva, azonban a vállalat többi piacán csökkent az árbevétel, így például Szerbiában 7 százalékkal, Ukrajnában 33 százalékkal, míg a román (17 százalék), szlovák (14 százalék), lengyel és horvát (4-4 százalék) piacon a sajátgyártású üvegszövet-hálóra való átállás okozott visszaesést.

A vállalat közölte viszont, hogy Szabadkán az új üvegszövet gyártóegység bővülő kibocsátással az előirányzottak szerint termelt az utolsó negyedévben.

A Masterplast a nagy építőipari piacain tovább élénkülő tendencia folytatódásával és egyre fokozódó konkurencia harccal számol az elkövetkező időszakra. A legnagyobb súlyú magyar piacon a kormányzat építőipar növekedését ösztönző intézkedései már fajsúlyosabban éreztethezik hatásukat a szigetelési szegmensben is. A javuló környezet és a növekvő saját gyártókapacitás biztosabb áruellátása jó lehetőséget biztosíthat mind a forgalom, mind az eredményesség növelésére. Ugyanakkor a 2016-os évet nehezítő kapacitáshiány még a következő negyedévekben is éreztetheti hatását, ami a szabadkai üzemfejlesztés harmadik ütemének lezárásával, a jövő évi termelésbe állással szűnhet meg.

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoportnak 10 országban van saját tulajdonú leányvállalata és további 30 országba értékesít termékeket. A Masterplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 520 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 582, a legalacsonyabb 475 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!