Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtökön közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a gyógyszergyár 12,19 milliárd forint nettó nyereséget ért el a január-márciusi időszakban, ami 19 százalékkal alacsonyabb a múlt év azonos időszakinál. Az üzemi eredmény egy egyszeri tételnek köszönhetően 6,9 százalékkal 14,8 milliárd forintra nőtt. A társaság árbevétele 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévben, 89,34 milliárd forintot tett ki, euróban számítva 0,8 százalékkal 286,4 millió euróra emelkedett.

Az elemzői várakozások nagyobb nyereségcsökkenést és az üzemi soron is visszaesést jeleztek előre. A Portfolio.hu által készített konszenzusban 89,9 milliárd forint árbevétel, 11,7 milliárd forintos nettó profit és 7 százalékkal 12,9 milliárd forintra eső üzemi eredmény szerepelt.

A társaság a kínai piacon OTC termékeket értékesítő Gedeon Richter Rxmidas vegyesvállalat 100 százalékának felvásárlásához kapcsolódóan 3,45 milliárd forint egyszeri bevételt számolt el az első negyedévben, ebből adódik az üzemi eredmény jelentős növekedése.

Az egy részvényre jutó eredmény 66 forint volt az idei első negyedévben, szemben a 2015 első negyedévi 81 forinttal. A Richter magyarországi forgalma fél százalékkal 10,79 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben.

Az export árbevétel 1,0 százalékkal 251,8 millió euróra nőtt a bázisidőszakhoz képest. Az árbevétel növekedés Romániában, Oroszországban, Kínában és Lengyelországban együttesen meghaladta azt a forgalom visszaesést, ami az Egyesült Államokban, az Európai Unió keleti felén, az egyéb FÁK-országokban és Latin-Amerikában következett be - írták a jelentésben.

Az orosz piacon euróban és rubelben is nőtt az árbevétel, amihez hozzájárult, hogy a várakozásokkal ellentétben nőtt a teljes orosz gyógyszerpiac az első negyedévben, valamint áremeléseket is érvényesített februárban a Richter. Ukrajnában két év jelentős visszaesés után, bár alacsony bázisról, de az idei első negyedévében kis mértékben nőtt a forgalom. Az egyéb FÁK-államokban csökkent az árbevétel, de Oroszországgal és Ukrajnával együtt összességében növekedést mutat a FÁK-régió.

Az uniós árbevétel 6 százalékkal emelkedett. A nyugati országokban tovább nőtt a forgalom, míg az unióhoz később csatlakozott országok összes forgalma csökkent, ezen belül a lengyel és a román piac viszont jelentős növekedést mutat.

Amerikában 8,3 millió dollárral 7,6 millió dollárra esett vissza az értékesítés. A kínai árbevétel 18,5 százalékkal növekedve 14,1 millió eurót ért el. A latin-amerikai országokból származó árbevétel 0,8 millió dollárral 7,7 millió dollárra mérséklődött.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 0,4 százalékos csökkenéssel, 5355 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5940, a legalacsonyabb 4030 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!