Csökkent a 3, az 5 és a 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 11. csütörtök, 13:04
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 18 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 12 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 51,85 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 20 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 8 bázisponttal alacsonyabb, 0,87 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,95 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 42,34 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 16 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 17 bázisponttal alacsonyabb, 1,88 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,96 százalék volt. (Most érdemes a bankba rohanni?)

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 28,42 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 14 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,06 százalék volt, 17 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,10 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK