Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hónap végén a Bamosz-tagok 5652 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Augusztusban 33,5 milliárd forinttal több pénz áramlott ki a az alapokból, mint amennyit befektettek.

A Bamosz összeállítása szerint az egyes kategóriákon belül a vártnak megfelelően mozgott a tőke: a befektetők továbbra is visszaváltják a pénzpiaci alapjaikat, ahonnan 37 milliárd forint áramlott ki, viszont keresik az ingatlan, vegyes és kötvényalapokat.

A pénzpiaci alapoknál a tőkekiáramlás elsősorban a hazai likviditási alapokat érintette, csaknem 36 milliárd forintot vontak ki az alkategóriában. Az alapkategória vagyona 3,6 százalékkal, 1029 milliárd forintra csökkent.

A kötvényalapokba 3,9 milliárdnyi tőkét, a vegyes alapokba 4 milliárd forintot invesztáltak a befektetők augusztusban. A kötvényalapok vagyona a hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 0,7 százalékkal, 1340,6 milliárd forintra nőtt, a vegyes alapoké a kedvező hozamok miatt 0,6 százalékkal, 756 milliárd forintra emelkedett.

Az ingatlanalapokba 8,9 milliárd forintnyi friss tőke érkezett augusztusban, a hozamok tovább növelték az ingatlanalapok vagyonát, amely így 1,5 százalékkal, 674,5 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapokból 4,8 milliárd forint tőke távozott, amit a hozamok csak némileg tudtak korrigálni, így a részvényalapok vagyona 1,4 százalékkal alacsonyabb, 263,5 milliárd forint lett.

A tőkevédett alapokból 2,7 milliárdnyi tőkét vontak ki és a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 1,3 százalékkal, 381,8 milliárd forintra mérséklődött. Az abszolút hozamú alapokból augusztusban a befektetők 8,4 milliárd forintnyi tőkét vontak ki, a hozamok viszont kedvezően alakultak, ezáltal a kategória vagyonában változás szinte nem történt, mintegy 774 milliárd forint maradt.

A Bamosz 26 tagja több mint 8600 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 5600 milliárd forintot befektetési alapokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!