A második hónap végén a Bamosz-tagok 5850 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Februárban a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője 14 milliárd forintos negatívumot mutatott.

A Bamosz összeállítása szerint az egyes kategóriákon belül az év második hónapjában az abszolút hozamú és az ingatlanalapoknál a tőkebeáramlás, a likviditási és a rövid lejáratú kötvényalapoknál viszont a tőkekiáramlás volt igen magas.

A pénzpiaci alapok vagyona 4,8 százalékkal csökkent februárban, és a hónap végén 910,2 milliárd forintot tett ki.

A kötvényalapokból 27,4 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők. A kötvényalapok vagyona 2 százalékkal 1302,6 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba 12,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamok is kedvezően alakultak, így a nettó eszközérték csaknem 27,5 milliárd forinttal gyarapodott, ezzel a vagyon februárban 5,1 százalékkal meghaladta a 811,2 milliárd forintot.

A részvényalapokba 3,8 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezen még tudtak javítani, így a részvényalapok vagyona 3 százalékkal 307,7 milliárd forintra nőtt.

A tőkevédett alapokból 5,7 milliárd forintot vontak ki. A kialakult helyzeten a hozamok nem tudtak javítani, ezért a kategória vagyona 3,3 százalékkal csökkent, és 305,3 milliárd forintot tett ki - írja az MTI.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban 32 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami a legmagasabb összeg a kategóriák között. A kategória vagyona februárban 3,5 százalékkal, 901,2 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapoknál a vizsgált időszakban az értékesítések 2,7 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat, és a hozamok is pozitívan alakultak, így az alap vagyona 2,1 százalékkal, 172,6 milliárd forintra bővült.

Az ingatlanalapokba februárban is jelentős mennyiségű - 28 milliárd forint - tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni a pozitív irányhoz, de egy kategóriaváltás közel 27,5 milliárd forinttal csökkentette az alap nettó eszközértéket. Ezáltal az ingatlanalapok vagyona csupán 0,8 százalékkal erősödött, 832 milliárd forintot tett ki.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest nagymértékű volt a tőkebeáramlás, elérte a 2,9 milliárd forintot. A hozamok februárban nem alakultak kedvezően, azonban a kategória vagyona így is emelkedni tudott 8 százalékkal, 34,5 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!