A részvénypiac heti forgalma 43,75 milliárd forint volt az előző heti 44,90 milliárd után, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek.

Magyarországon várhatóan a második negyedévben írják ki az 5G frekvenciák tenderét, amelyben a Magyar Telekom is erősen érdekelt, további potenciális versenyző a Vodafone, a Digi és a Telenor. Előreláthatóan a harmadik negyedévre tudják majd a cégek használatba venni az új sávokat - írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

A 4G aukción 33 milliárd forintot költött a Telekom, míg 3G hálózatát tavaly hosszabbította meg újabb 7,5 évvel, ez 11 milliárdjába került a társaságnak. Az 5G aukcióra a nemzetközi példákból számolva nagyságrendileg 50-65 milliárd forint költséget vár a piac a Telekomtól.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a Mol és a Richter 10-10 százalékos részvénypakettjét fogja átadni a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványának, az alapítvány vagyona így 380 milliárd forint lesz. A tranzakció után az MNV tulajdonában mindkét társaságból 15 százaléknyi részesedés marad majd.

A Richter a múlt héten közölte, hogy amerikai partnerével, az Allergannal kiterjesztik a levonorgestrel hatóanyagú fogamzásgátló eszköz értékesítését a latin-amerikai országokra is. A termék bevezetését követően forgalomhoz kötött royalty és mérföldkő bevételekre lesz jogosult az Allergan. Az eszközt Európa legtöbb piacán a Richter értékesíti.

Az Equilor a kedden megjelent januári inflációs számok kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank által kiemelten figyelt, indirekt adóhatásoktól szűrt maginfláció 3 százalékra emelkedett, ezzel elérte a célszintet. Ennek hatására jelentősen erősödött a forint, mivel a várakozások szerint hamarosan megkezdődhet a monetáris szigorítás, elsőként a nemkonvencionális eszközök csökkentésével. A következő, februári adatsor március 8-án jelenik meg, az első negyedév utolsó kamatdöntő ülése pedig március 26-án lesz, ekkor várják az elemzők a bejelentéseket a monetáris politika esetleges szigorításáról.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy Matolcsy Györgyöt fogja javasolni Orbán Viktor a következő hat éves ciklusra is a Magyar Nemzeti Bank élére. A jelenlegi mandátuma március 3-án jár le. A törvény értelmében egy személy maximum két alkalommal lehet az MNB elnöke.

A Morgan Stanley csökkentette az OTP célárát a korábbi 13 500 forintról 13 200 forintra, az ajánlás továbbra is felülsúlyozás maradt - jelezte az Equilor.

A héten a Mol árfolyama 4,05 százalékkal emelkedett, pénteken 3288 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 9 milliárd forintot.

Az OTP 1,15 százalékkal erősödött a héten, pénteki záróára 11 400 forint, heti forgalma több mint 15,8 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 0,53 százalékkal erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 472 forinton zárt, heti forgalma több mint 1 milliárd forint volt.

A Richter 1,98 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5455 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 10,2 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3808,70 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 77,90 ponttal, 2,0 százalékkal alacsonyabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!