Csökkent a hozam az ÁKK-aukción

A meghirdetett mennyiségnél 14 milliárd forinttal nagyobb összegben, 64 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 év lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
MTI, 2016. március 17. csütörtök, 12:30
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 20 milliárd forint értékben vitt piacra 3 éves lejáratú államkötvényt, szintén 20 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú papírt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 73,83 milliárd forint ajánlatából az ÁKK megemelt összeget, 27 milliárd forintot fogadott el az előző aukciónál 15 bázisponttal alacsonyabb, 1,70 százalékos átlaghozamon.

Az 5 éves lejáratú kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 44,66 milliárd forint ajánlatából megemelt összeget, 22 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukciónál 20 bázisponttal alacsonyabb, 2,14 százalékos átlaghozamon.

A 10 éves lejáratú kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 34,62 milliárd forintból az eredetileg felkínált 10 milliárd helyett 15 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,08 százalék volt, 21 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK