Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzemi nyereség az első fél évben 1,15 milliárd forint volt, 26,3 százalékkal haladva meg az előző évi hasonló időszaki adatot, amikor 909 millió forintot ért el. A közlemény szerint az eredményhez a cégcsoport két legnagyobb üzletágának teljesítménye járult hozzá.

A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 13 százalékkal bővült, elérte a 2,301 milliárd forintot a vizsgált időszakban. A Rába bruttó eredménye 1,8 százalékkal emelkedett, 4 milliárd 897 millió forintról 4 milliárd 986 millió forintra az idei első fél évben.

A társaság hitelállománya a jelenlegi struktúra kialakítása óta legalacsonyabb nettó értékét érte el, amely 4,8 milliárd forint. A tavalyi év azonos időszakában ez az érték 7,5 milliárd forint volt, az év végére pedig elérte a 8,6 milliárd forintot.

Az exportértékesítés növekedésnek indult a tárgyidőszakban: a jármű üzletág vázszerkezeti exporteladása 13 százalékkal bővült.

A közlemény idézi Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az idei év fordulópont a vállalat életében: eladósodottságuk eddig nem látott mértékben csökkent, és ez nagyobb mozgásteret biztosít piaci pozíciók megerősítésére. Az intenzív üzletfejlesztés jegyében bővítik és modernizálják kapacitásaikat, stratégiai partnereikkel pedig új üzleteket kötnek, és új piacok felé is nyitnak - jelezte Pintér István.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. Fő exportpiacai az Amerikai Egyesült Államok, a FÁK és az Európai Unió országai.

A cég részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papír utolsó záróára csütörtökön 1320 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 1327 forint, a legalacsonyabb 1009 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!