Csökkentek a kötvényhozamok

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülése után kedden és szerdán is csökkentek az államkötvények másodpiaci referenciahozamai, miközben a diszkont kincstárjegyek (dkj) hozamai már negatívak - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. szeptember 20. szerda, 14:43
Fotó: Napi.hu

Kedden az MNB monetáris tanácsa mínusz 0,05 százalékról mínusz 0,15 százalékra csökkentette az egynapos MNB-betét kamatát és 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát, és ezzel lefelé nyomta a másodlagos értékpapírpiacokon a hozamokat.

Kedden a három hónapos diszkont kincstárjegy hozamát leszámítva az összes referenciahozam csökkent. Legjobban az 5 éves és a 10 éves államkötvények referenciahozama mérséklődött, amelyek 4 bázisponttal mentek lejjebb, 1,32 százalékra, illetve 2,78 százalékra.

Kedden a diszkont kincstárjegyek másodpiaci hozamai már mind negatívak voltak. A 3 hónapos dkj hozama mínusz 0,02 százalék volt, a 6 hónapos dkj hozama szintén mínusz 0,02 százalék, a 12 hónapos dkj hozama pedig mínusz 0,01 százalék.

Szerdán az összes másodpiaci hozam csökkent. A diszkont kincstárjegyek hozamai mind negatív tartományban maradtak, a hathónapos diszkont kincstárjegy hozama csökkent a legjobban, 3 bázisponttal, így elérte a mínusz 0,05 százalékos szintet.

Az államkötvények közül az 5 éves és a 10 éves papírok hozama is 7 bázisponttal csökkent, míg a 15 éves papírok hozama 8 bázisponttal ment lejjebb. Az 5 éves papírok átlagos referenciahozama így 1,25 százalékra esett, a 10 éves államkötvényeké 2,71 százalékra, a 15 éves papíroké 3,34 százalékra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.20 15:15

A 3 hónapos BUBOR is már csak 0,06%.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html