A FreeSoft a szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabványok alapján készült gyorsjelentése szerint a csoport az első háromnegyed évben 5,830 milliárd forint árbevételt ért el, ami 373,92 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának teljesítményét - írta az MTI-Eco. A társaság a gyorsjelentésben felhívja a figyelmet arra, hogy az informatikában a projektek nagy része a harmadik és a negyedik negyedévben zárul, így a bevételek többsége is ekkor jelentkezik, a költségek viszont folyamatosan merülnek fel. A gyorsjelentés szerint a tavalyinál sokkal nagyobb bevétel a az elmúlt évben és az idén áprilisban végrehajtott akvizícióknak köszönhető: a FreeSoft 2007-ben a HUMANsoft Kft.-t, 2008-ban pedig BankSoft Kft.-t vásárolta meg. A gyorsjelentés szerint a pénzpiaci válság és a kormányzati megszorító intézkedések hatásai a FreeSoft csoportot már elérték. A HUMANsoft és a BankSoft által forgalmazott eszközök iránti kereslet érzékelhetően csökkent, a BankSoft-tól megrendelni tervezett alkalmazás-fejlesztéseket néhány bank későbbre halasztotta. Mindebből adódóan a társaság úgy ítéli meg, hogy a FreeSoft cégcsoport 2008. évi konszolidált árbevétele a tervezett 11 milliárd forintnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb lesz. A közlemény szerint - tekintettel az állandó költségek viszonylag jelentős arányára - az üzemi eredményben, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) a tervezetthez képest az árbevételnél nagyobb elmaradás valószínűsíthető. Az adózás előtti eredményt tovább rontja a pénzügyi veszteség, ami abból adódik, hogy a cégcsoport által forgalmazott eszközök túlnyomó része dollár elszámolású importból származik: a dollár erősödése miatt jelentős árfolyam-veszteség keletkezett, továbbá a hitelállomány után fizetendő kamatok lényegesen megemelkedtek. Mindezek eredőjeként a társaság úgy ítéli meg, hogy a 2008. évi konszolidált eredmény pozitív, de a tervezettnél jelentősen kisebb lesz, ugyanakkor a már megnyert pályázatok megbízható alapot adnak az eredmény 2009. évi gyors növekedéséhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!