Csökkentek a veszteségek a FreeSoftnál

Az informatikai üzletágban érdekelt FreeSoft cégcsoport az első háromnegyed évben 358 millió forint adózott veszteséget könyvelt el, ez mintegy 40 százalékkal kevesebb egy évvel korábbi veszteségnél.
NAPI Online, 2008. november 19. szerda, 11:56
Fotó:

A FreeSoft a szerdán közzétett konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli szabványok alapján készült gyorsjelentése szerint a csoport az első háromnegyed évben 5,830 milliárd forint árbevételt ért el, ami 373,92 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának teljesítményét - írta az MTI-Eco.

A társaság a gyorsjelentésben felhívja a figyelmet arra, hogy az informatikában a projektek nagy része a harmadik és a
negyedik negyedévben zárul, így a bevételek többsége is ekkor jelentkezik, a költségek viszont folyamatosan merülnek fel.

A gyorsjelentés szerint a tavalyinál sokkal nagyobb bevétel a az elmúlt évben és az idén áprilisban végrehajtott akvizícióknak köszönhető: a FreeSoft 2007-ben a HUMANsoft Kft.-t, 2008-ban pedig BankSoft Kft.-t vásárolta meg.

A gyorsjelentés szerint a pénzpiaci válság és a kormányzati megszorító intézkedések hatásai a FreeSoft csoportot már
elérték. A HUMANsoft és a BankSoft által forgalmazott eszközök iránti kereslet érzékelhetően csökkent, a BankSoft-tól megrendelni tervezett alkalmazás-fejlesztéseket néhány bank későbbre halasztotta. Mindebből adódóan a társaság úgy ítéli meg, hogy a FreeSoft cégcsoport 2008. évi konszolidált árbevétele a tervezett 11 milliárd forintnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb lesz.

A közlemény szerint - tekintettel az állandó költségek viszonylag jelentős arányára - az üzemi eredményben, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményben (EBITDA) a tervezetthez képest az árbevételnél nagyobb elmaradás valószínűsíthető.

Az adózás előtti eredményt tovább rontja a pénzügyi veszteség, ami abból adódik, hogy a cégcsoport által forgalmazott eszközök túlnyomó része dollár elszámolású importból származik: a dollár erősödése miatt jelentős árfolyam-veszteség keletkezett, továbbá a hitelállomány után fizetendő kamatok lényegesen megemelkedtek.

Mindezek eredőjeként a társaság úgy ítéli meg, hogy a 2008. évi konszolidált eredmény pozitív, de a tervezettnél jelentősen kisebb lesz, ugyanakkor a már megnyert pályázatok megbízható alapot adnak az eredmény 2009. évi gyors növekedéséhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK