Az elemzőház elképzelhetőnek tartja, hogy a távközlési vállalatokra kivetett különadók hosszabb távon, 2014 után is a rendszerben maradnak, ez pedig továbbra is nyomás alatt tarthatja a magyar vállalat részvényárfolyamát.

AGoldman elemzője szerint a befektetők alábecsülik annak kockázatát, hogy a Magyar Telekom csökkenti az egy részvényre jutó osztalék mértékét. Modelljük alapján az osztalék részvényenként 50 forintra csökkenhet 2010-ben és 2011-ben, 2012-re pedig 65 forintos osztalékkal kalkulálnak, a társaság ugyanis csak így tudja tartani a nettó eladósodottság szintjét a menedzsment által meghatározott sávban. Az 50 forinttal számolt 8 százalék körüli osztalékhozam pedig nem elég "kárpótlás" a részvényeseknek a kihívásokkal teli magyar makro- és vállalati környezetre.

A különadók negatív hatását a Magyar Telekom nem lesz képes költségcsökkentéssel és a beruházások visszafogásával kompenzálni, mivel véleményük szerint a vállalat már jelenleg is hatékonyan működik, az erős verseny pedig nem teszi lehetővé a CAPEX jelentős csökkentését.

A Magyar Telekomra vonatkozó ajánlásuk továbbra is eladás, a célárat 630 forintról 510 forintra csökkentették, viszont a papírokat felvették a régiós fókusz-listájukra. A Magyar Telekom árazása nem alacsony, hiszen a 2011-es EV/EBITDA 5-ös értéke magasabb, mint a régiós szektortársak átlagos szorzója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!