Öt évvel ezelőtti otc-ügyletet melegített föl a Magyar Nemzet tegnapi száma. A cikk - alapvetően az ellenérdekelt fél érvei alapján - mérleghamisítással vádolja a brókercéget. Az írásból kiderül, hogy az ujjlenyomat-felismerő rendszere kifejlesztésért annak idején országos ismertségre jutott, majd dicstelen véget ért Dermotrade Rt. egyik nagytulajdonosa, Tálosi János 1997-ben 1,124 milliárd forint névértékű részvényét eladta a Buda-Cashnek a névérték 10 százalékáért, majd fél évvel később feltűnő értékaránytalanság címén beperelte az ügyben egyébként bizományosként eljáró brókercéget. A felperes 455 millió forintot és annak kamatait követeli a brókercégen. A per még nem jutott el az elsőfokú ítéletig sem. A Magyar Nemzet cikke a perindítás kapcsán a tartalékképzés elmulasztása miatt vádolja mérleghamisítással a Buda-Cash-t. A vádat Pintér Zoltán elnök-vezérigazgató határozottan visszautasítja, mondván: a számviteli törvény megsértése lett volna, ha egy ennyire nyilvánvalóan alaptalan követelés miatt nyereségüket és ezzel adóalapjukat csökkentették volna. A Buda-Cash ugyanis a szóban forgó otc-ügyletben - mondta el a NAPI Gazdaságnak Pintér - bizományosként, megbízója felelősségére és utasításai szerint járt el. Ezért is hívta perbe azóta a megbízót, a Pretium Holdingot. (A Pretium és a tőzsdéről három éve távozott Wintrust vezetőjét, Vindics Józsefet a Magyar Nemzet MSZP-közeli vállalkozóként aposztrofálta, ám e minősítést az általunk megkérdezett Vindics egyszerűen nem tudta értelmezni.) A Dermotrade Rt. öt-hat évvel ezelőtt csaknem 4,5 milliárd forint jegyzett tőkével, ám folyamatos likviditási gondok közepette működött. A cég tőkéjének zöme az egykori alapító-feltalálók 4 milliárdos szellemi apportjában testesült meg. A pénzügyi ellehetetlenülés után a találmányt - lapunk információja szerint - mintegy 25 millió forintért vette meg a Dps Adatvédelmi Kft., amely azt ma is gyártja. A Dermotrade sorsa a felszámolás lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!