Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az árbevétel megoszlása alapján ezúttal a vállalatcsoport bevételeinek 55 százaléka a műsorterjesztésből, 23 százaléka a távközlésből, 7 százaléka a AntennaMikro szolgáltatásból, 4 százaléka a szerviz szolgáltatásból, 11 százaléka pedig egyéb tevékenységekből származott. Az egyéb tevékenységek az infrastruktúra és eszköz bérbeadást, frekvencia díjak továbbszámlázását, illetve az egyéb ipari szolgáltatásokat tartalmazzák. Az egyéb bevételek is jelentősen növekedtek, ami az anyavállalat ingatlanértékesítéséből és kötbérbevételéből, illetve az anyavállalat és a leányvállalatok által képzett céltartalék feloldásából adódik. Az üzemi eredmény így akár jelentősen növekedhetett volna, de az értékcsökkenési leírás 43 százalékos emelkedése - amely egyrészt a VRAM Rt. konszolidációjából adódó aktív tőkekonszolidációs különbözet leírásából, másrészt a távközlési hálózat bővüléséből, illetve az AntennaMikro szolgáltatás nyújtásához bérbeadott set-top box-ok amortizációjából adódott - közel egy milliárd forinttal rontotta az összképet. A pénzügyi műveletek bevételei viszont 74 százalékkal magasabbak, mint a bázisidőszakban. Az Antenna ugyan ezúttal nem kapott osztalékot leányvállalataitól, és most nem számolt el árfolyamnyereséget, de az egyéb bevételek jelentős nőttek. Ennek oka, hogy a VRAM Rt. külső tulajdonosai által az idei első félévében ismét ázsióval történő tőkeemelésre került sor, ennek következtében az anyavállalat részesedése 16,17 százalékra csökkent a 30 százalékos szavazati jog fennmaradása mellett. Az ázsióval történt tőkeemelésnek és a részesedés csökkenésének eredményeként azonban az anyavállalat részesedésére jutó saját tőke 2001. december 31-éhez képest 837 millió forinttal magasabb, mely növeli a konszolidált eredményt. A pénzügyi műveletek ráfordításai közel 3 milliárd forinttal csökkentek, köszönhetően annak, hogy a tavalyi első félévében VRAM Rt. az anyavállalat részesedésére jutó saját tőkéjének változása negatív volt. Ennek következtében előző évben a vállalatcsoport 3 milliárd forint veszteséget realizált, a mostani első hat hónapban viszont a VRAM Rt. saját tőkéje változása pozitív volt, amelyből az anyavállalat részesedésére jutó 837 millió forintos eredményt a pénzügyi műveletek egyéb bevételei sor tartalmazza. A pénzügyi műveletek eredménye így az előző év hasonló időszakához képest 3,8 milliárd nőtt. A vállalatcsoport adózás előtti eredménye így 652 millió forint lett, ami 2,6 milliárd forinttal magasabb az előző év hasonló időszakában elért eredménynél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!