A görög választások és kormányalakítás, az ország eurózónás jövőjével kapcsolatos aggodalmak ideges kereskedést hozhatnak a Wall Streeten - írja heti összefoglaló elemzésében a Reuters. Az amerikai gazdaság kilátásai elég kétértelművé váltak az elmúlt időszakban, az adatok egy része a pesszimisták, másik részük az optimisták számára jelentettek igazolást. A fogyasztói bizalom többéves csúcsára emelkedett, eközben egy héttel korábban a munkaerő piaci jelentés újabb csökkenést mutatott a gazdaság munkahelyteremtő képességének vonatkozásában. A részvények stagnáló hetet zártak a Wall Streeten, s vannak olyanok is, akik szerint ez maradhat a forgatókönyv a következő hetekben is.

Várhatjuk a nagyobb volatilitást. Még mindig kockázatkerülő üzemmódban van a piac, s várható, hogy minden morzsányi rossz hír eladási hullámot fog generálni a piacon, de még nem vagyunk az igaz veszélyzónában - mondta Omar Aguliar, a Charles Schwab befektetési igazgatója a hírügynökségnek. A Citigroup vezető amerikai részvénystratégája szerint az S&P 500-as index az április eleji 1422 pontos csúcsához képest könnyen eshet 7 százalékot is a kibontakozó korrekció hullámban, s a következő hónapok trend nélküli kereskedéssel is telhetnek.

A piacot nyomasztja a JPMorganról múlt hét végén napvilágra került információ, amely szerint dollármilliárdokat buktak rossz pozícióikon, a KBW bank index 1,2 százalékkal került lejjeb a hír napvilágra kerülését követően. A legnagyobb bankkal kapcsolatos friss információk szintén mozgásban tarthatják a héten a piacot.

A medve ült az indexre

Chris Burba, a Standatd & Poor's technicistája szerint inkább a lefelé lesz rövidtávon a valószínű irány az amerikai piacon. Szerinte az index egy jól azonosítható fej-vállak alakzatot épített, s a következő támaszt csak jó 40 ponttal lejjebb, 1300 pontnál látja a mutatóban, komoly ellenállásra 1415 pontnál lehet számítani. Mindaddig, amíg nem zár e felett az index, a technikai kép rossz - mondta.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Mit mond a Fed?

A Fed szerdán publikálja legutóbbi, áprilisi ülésének jegyzőkönyvét. Az ülésen változatlanul hagyták a kamatokat, s a döntéshez fűzött kommentárban kiemelték, hogy az alacsony kamatok 2014 végéig maradhatnak. Ben Bernanke Fed-elnök azonban jó ütemérzékkel egy kis reményt hozott a piacokra később nyilatkozatával, amelyben hangsúlyozta, a Fed kész további akciókra, ha a helyzet így kívánná meg, s a gazdaságnak szüksége van további támogatásra a monetáris politika részéről.

Az amerikai gyorsjelentési szezon kifutását követően ismét a makroadatok kaphatnak hangsúlyt az amerikai piacon. Az S&P 500-as index cégeinek immár 90 százaléka közzétette számait, a héten - kedden - jelent a Home Depot, a JC Penney, szerdán a a Victoria's Secret termékeket gyártó Limited Brands és a Target Corp teszi közzé számait, csütörtökön nyitás előtt a Wal-Mart számai látnak napvilágot. A hét legfontosabb makroadatai kedden az amerikai termelői árindex, szerdán az áprilisban megkezdett lakásépítések száma és az ipari kibocsátás, valamint a kapacitáskihasználtsági adatok lesznek.

Európában a görög választások nyomán kialakult helyzet, s az ország eurózónából való kiválásával kapcsolatos találgatások tarthatják izgalomban a befektetőket. Azt hiszem, a részvények értékeltsége továbbra is vonzó, azonban a görög és a francia választási eredmények elhomályosíthatják az emiatt indokolt optimizmust - mondta Evan Nowck, a HighTower's Leventhal Group szakértője a Reutersnek.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzőVárakozás
május 14.11:00eurózónaipari termelés, év/évmárcius-1,8%-1,40%
május 15.07:30FranciaországGDP-változás, év/évI. n.-év, E1,30%0,50%
07:30FranciaországGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E0,20%
08:00NémetországGDP-változás, év/évI. n.-év, E
08:00NémetországGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E-0,2%0,10%
11:00eurózónaGDP-változás, év/évI. n.-év, E0,70%-0,20%
11:00eurózónaGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E-0,3%-0,20%
11:00NémetországZEW-index, üzleti hangulatmájus23,40%19,00%
11:00eurózónaZEW-index, üzleti hangulatmájus13,10%
14:30USAinfláció, év/éváprilis2,70%2,40%
14:30USAkiskereskedelmi forgalom, év/éváprilis0,80%0,20%
május 16.08:00eurózónaújautó-regisztrációáprilis-7,0%
10:00OlaszországGDP-változás, év/évI. n.-év, E-0,4%-1,20%
10:00OlaszországGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E-0,7%-0,70%
10:30Nagy-Britanniamunkanélküliségi ráta, háromhavimárcius8,30%8,40%
11:00eurózónainfláció, év/éváprilis
14:30USAújlakás-építésekáprilis654 ezer680 ezer
május 17.01:50JapánGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, E-0,2%0,90%
01:50JapánGDP-változás, annualizáltI. n.-év, E-0,7%3,50%
május 18.08:00Németországtermelői árak, év/éváprilis3,30%2,50%
*magyar idő szerint, E=előzetes
Forrás: Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!