Csúcsdöntésekkel indult az év Budapesten

Jelentősen emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma januárban, miközben a BUX index újabb történelmi csúcsokat döntött.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 1. csütörtök, 13:32
Fotó: Napi.hu

A BÉT részvényindexe, a BUX január 22-én átlépte a 41 000 pontos záróértéket, január 23-án pedig 41 516 ponton elérte történetének eddigi legmagasabb záróértékét Az év első hónapját 2,1 százalékos emelkedéssel, 40 188 ponton zárta az index - közölte a BÉT csütörtökön.

A részvénypiac januári forgalma 247,6 milliárd forintot tett ki, csaknem 40 százalékkal magasabb az előző év azonos hónapjában mért 177,1 milliárd forintnál. A napi átlagforgalom az év első hónapjában 11,2 milliárd forint volt, meghaladva az előző havi 10,2 és az egy évvel korábbi 8 milliárd forintot - számol be az MTI.

A vezető részvények közül teljesítményével kiugrott az OTP, a bankpapír árfolyama 8,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, január 23-án napközben pedig érintette történelmi maximumát, a 11 780 forintos értéket. Januárban a Telekom 2 százalékkal, a Mol 1,6 százalékkal erősödött, míg a Richter 5,2 százalékos gyengüléssel zárta a hónapot.

Januárban a legnagyobb forgalma - 117 milliárd forint - az OTP-nek volt, majd a Mol következett 41,6 milliárd forinttal és a Richter 38,7 milliárd forinttal. A kisebb vállalatok közül az OPUS papírjában 12 milliárd forintos forgalom bonyolódott, azonban árfolyama decemberhez képest 11 százalékkal csökkent.

A részvénypiac duplikált forgalma januárban 495,1 milliárd forint volt a decemberben elért 387,9 milliárd forint után. A befektetési szolgáltatók rangsorának élére a Concorde Értékpapír Zrt. lépett 154 milliárd forintos forgalommal, a második helyre a Wood & Company Financial Services a.s. került 96,5 milliárdos forgalommal, a harmadik helyen álló Erste Befektetési Zrt. 86 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK