Igencsak élénknek érzékelheti a nyilvános kibocsátása iránti érdeklődést a GM és az IPO-t szervező pénzintézetek: a jegyzési ársáv keddi megemelése után ugyanis a kibocsátandó részvények mennyiségét is megfejelték további 30 százalékkal.

Az immár 478 millió darabosra duzzadó IPO értéke a szerdai tőzsdezárás utáni végleges, az ársáv teteji 33 dolláros jegyzési árat alapul véve (a szintén kedden megemelt mennyiségű, 4,6 milliárdnyi kötelezően átváltandó elsőbbségi részvényeket is beleszámítva) 20,1 milliárd dollár. Ám az elkövetkező napokban leosztott túljegyzési opciókat is beleszámítva akár a 23,1 milliárd dollárt is elérheti - írja a Reuters.

Ezzel nem csupán az amerikai csúcstartó Visa két évvel ezelőtti 19,7 milliárdos rekordja döntené meg az egykor a Dow Jones Industrial Average kosarába tartozó GM, hanem túlszárnyalná a globális rekorder Agricultural Bank of China idei 22,1 milliárdos IPO-ját is.

A mindennemű kibocsátások (nyilvánosak, rábocsátások, zártkörű tőkeemelések) történeti kontextusában pedig a Dealogic adatai alapján az ötödik legnagyobb lenne.

Amennyiben a kibocsátást szervező bankok élnek a túljegyzési opciókkal is, a teljes részvénymennyiség 550 millió darabra duzzadhat. Ezzel a törzsrészvények összértéke elérhetné a 18,2 milliárd dollárt, amely jócskán túlszárnyalná a GM, illetve a jelenleg 61 (a kibocsátás után durván 33) százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkező amerikai pénzügyminisztérium várakozásait.

A teljes részvénymennyiséget lebontva a pénzügyminisztérium az eredetileg tervezett helyett 303 millió helyett 412 millió darabot, a UAW szakszervezet nyugdíjalapja 82 helyett 102 milliót, míg a kanadai kormányzat az eredeti terveknek megfelelően 30,5 millió darabot értékesít majd.

A jegyzési árat, a GM-nek a kibocsátás után eladott A sorozatú elsőbbségi részvényeket, illetve a túljegyzési opciókat alapul véve az amerikai kormányzat összesen 15,7 milliárd dolláros bevételre számíthat az ügyletből, ám még ez is csak töredéke az eredeti, 49,5 milliárdos mentőcsomagnak. Ebből eddig az autógyártó 9,5 milliárdot fizetett vissza, a többit a pénzügyminisztérium részvénypakettje több év alatti értékesítéséből tervezi visszaszerezni. Igaz, a minisztérium szerdán helyi idő szerint késő délután hangoztatott hivatalos álláspontja szerint még nincs erre kész ütemterv.

S bár a GM és a kibocsátást szervező pénzintézetek tervei igen ambíciózusak, több elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy a végleges árral és megemelt kibocsátási mennyiséggel túllőnek a célon és ezzel korlátozhatják a csütörtöki első kereskedési nap árfolyamnyereségét.

Ennek azonban elemzők szerint pont a pénzügyminisztérium, illetve az adófizetők elvárása az oka. Ha ugyanis túl nagyot (az ilyen kibocsátásoknál nem ritkán előforduló 25 százalék feletti mértékben) ugrana az árfolyam, könnyen át lehetne politizálni a dolgot - mutatott rá a Wall Street Journal.

Egyes olvasatok alapján úgy tűnhetne, hogy direkt árazták alá a részvényt, hogy ezzel is a "spekuláns Wall Streeti bennfentesek" kaszálhassanak nagyot és ne az állam szerezzen vissza minél több pénzt az adófizetők által finanszírozott mentőcsomag törlesztéseként.

Éppen ezért az IPO-t lebonyolító pénzintézetek szakértők szerint "csupán" 10-20 százalékos kezdeti árfolyamemelkedésre számítanak.

Az érem másik oldala viszont az, hogy minél magasabb a jegyzési ár, annál kevésbé tűnhet kecsegtető befektetésnek a jegyzés. Hiszen ha többek szerint túlárazott papírokat dobnak a piacra, úgy elég csak megvárni amíg a kereskedés első pár hetében lecsorog az árfolyam és csak utána belevenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!