BUX
38971

Csúcsformában várja a folytatást Amerika

Jövő hét kedden indul a negyedéves gyorsjelentési időszak az USA-ban; a tőzsdék ötéves csúcsok közelében várják a folytatást, az S&P 500 legutóbb 2007 végén állt hasonló magasságban.

NAPI, 2013. január 6. vasárnap, 09:52

Az Alcoa kedden publikálja eredményeit, ezzel startol a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Piaci vélemények szerint, amennyiben a gyorsjelentések többnyire elérik, illetve meghaladják az elemzői várakozásokat, úgy azok a befektetők is visszatérhetnek a parkettre, akiket az amerikai költségvetési tárgyalások korábban óvatos távolságtartásra késztettek.

Az alumíniumipari óriás pénteken a Dow Jones IA legjobban teljesítő papírja volt 2,1 százalékos drágulással.

Az újév, 2013 első hete - így a pénteki kereskedési nap is, egyértelműen a megkönnyebülés jegyében telt a tengerentúli részvénypiacokon. Miután a határidő előtt szinte az utolsó pillanatban politikai konszenzus született a költségvetési konszolidáció fő kérdéseiben, az indexek masszív emelkedéssel reagáltak. A kongresszus által elfogadott fontos költségvetési törvények után persze továbbra is bizonytalanságot jelent, hogy a kiadáscsökkentések és az adósságplafon ügyében mire jutnak majd a felek, azonban a jelek szerint a befektetők hinni akarnak.

Pénteken mindemellett a munkaerő-piaci jelentés, illetve az ISM kedvező szolgáltatóipari mutatója is támogatta a rallyt, aminek eredményeképp az S&P 500 index 2007. december 31. óta nem látott magasságban zárt, de a Dow és a Nasdaq is pluszban fejezte be a tőzsdenapot. Az S&P 500 fél százalékkal 1466 pontra emelkedett a hét utolsó tőzsdenapján; a Dow Jones ipari átlagmutatója 13 435, a Nasdaq pedig 3102 ponton fejezte be a napot. A pénzügyi és nyersanyagcégek papírjai mellett az it-szektor is kitett magáért; a nyersolaj irányadó jegyzése pedig 93 dollár felett zárt.