A kereskedés hangulatát megalapozta, hogy Japánban a vártnál mintegy kétszer nagyobb GDP-bővülést jelentettek a harmadik negyedévről, és a hasonlóan kedvező amerikai kiskereskedelmi adat is segítette a vételi kedvet.

Önmagán túlmutató jelenztősége lehetett az American Express azon bejelentésének is, miszerint sorban hatodik hónapja csökkent a hitelbedőlések száma októberben.

Ugyanakkor a New York-i Fed feldolgozóipari mutatója, bár további bővülést jelzett, elmaradt a várakozásoktól, és ugyanez volt igaz a délután később megjelenő céges készletadatokra is.

Még később Ben Bernanke kulcsfontosságúnak tartott beszédére figyelt a piac, és a Federeal Reserve elnöke el is mondta, amit hallani akartak tőle: nevezetesen, hogy a kamatszintet továbbra is nulla közelében tartják, ami egyrészt segíti a globális gazdaság tőkeáramát, másrészt lefelé mutató hatást gyakorol a dollár árfolyamára.

Bernanke szerint a Fed élénken figyeli a dollár erejének változását, és elmondása szerint szükség esetén maga a Fed is beavatkozhat a zöldhasú árfolyamának megtámogatása érdekében.

Az optimizmus ismételt megerősödése nyomán az árupiacok emelkedtek, a dollár pedig gyengült. A Wall Streeten a bánya- és energiacégek vezették az erősödést, az olaj jegyzése pedig 3 százalékkal ismét 79 dollár közelébe kúszott.

A technológiai szektorben a Dell Goldman Sachs általi felminősítése okozott izgalmat, és a Sprint Nextel a maga 10 százalék fölötti drágulásával az S&P 500 legjobbja volt hétfőn.

Hétfőn a vállalati felvásárlások és egyesülések (M&A) is szolgáltattak témát a piacnak. A Cisco Systems 3,4 milliárd dollárra emelte a norvég, videokonferencia-technológiákat fejlesztő Tandbergre vonatkozó ajánlatát, a JP Morgan a hírek szerint közel jutott a brit Cazenove brókercégben még nem birtokolt rész megszerzéséhez, a Motorola pedig az internetes videotartalmat szolgáltató izraeli BitBand Technologies nevu cég megszerzéséről állapodott meg.

További hír volt, hogy a harmadik negyedévben 1,15 milliárd dolláros veszteséget jelentő General Motors azt is közölte, hogy a korábban tervezettnél hamarabb is visszafizetheti az államtól kapott támogatást.

A kereskedés végén a Dow 1,3, a Nasdaq 1,4, az S&P 500 index pedig 1,5 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött. Az S&P 1109 pontig jutott, közel 16 pontos emelkedéssel. A Dow 10 407, a Nasdaq pedig 2198 pont közelében állt a New York-i idő szerint délután négy órai tőzsdezárás idején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!