Csúcsok dőltek Európában

Az európai tőzsdeindexek emelkedését kínai adatok és az amerikai optimizmus segítette. A DAX-30 történelmi csúcsot döntött.
Napi.hu, 2013. október 18. péntek, 19:24
Fotó: Napi.hu

Több tőzsdemutató rekord szintekre emelkedett annak örömére, hogy az amerikai költségvetés és a szövetségi adósságplafon ügyének csütörtöki megoldása átmenetileg elhárította a csődhelyzetet a tengerentúlon, valamint hogy a megoldás ideiglenes jellege - a folytatódó gazdasági és tőkepiaci bizonytalanság - gyakorlatilag kizárja annak lehetőségét, hogy a Fed jövő február előtt csökkentse a kötvényvásárlási programjának volumenét.

A tőzsdei optimizmust kínai adatok is segítették, amelyek azt mutatták, hogy a második negyedévben gyorsult a gazdaság növekedése. Ez főleg a fogyasztási cikkekkel és a nyersanyagtermeléssel kapcsolatos részvényeknek segített.

A londoni FTSE-100 0,7 százalékos javulással 6623 ponton zárt, 12,3 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén. A frankfurti DAX-30 0,6 százalékos emelkedéssel 8865 ponton, új történelmi csúcson zárt. A párizsi CAC-40 1,1 százalékkal 4286 pontra emelkedett, ami 2008. szeptember 19. óta a legmagasabb érték.

A Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékos erősödéssel 2008 júniusa óta nem látott szintre emelkedett.

A periférián a milánói FTSE MIB 0,4, a madridi IBEX-35 0,8, az athéni ASE 2,4 százalékos pluszban zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK