A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,32 százalékos emelkedéssel, 38 894,88 ponton zárt pénteken, ami újabb történelmi csúcs. A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest - írja az MTI.

A Molnak és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető, hogy újabb történelmi csúcson zárt pénteken a BUX - mondta Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1-en. A kedvező hangulat a magyar mellett a nemzetközi részvénypiacokon is megmutatkozott, hiszen történelmi csúcson fejezte be a kereskedést a német DAX-index, valamint reggel a japán Nikkei index is 20 éves csúcsra futott. Az amerikai részvénypiacokon még zajlik a kereskedés, de az elemző szerint ott is az egyes indexek rekorderedményt értek el, példaként a Dow Jonest említette.

A piac a gyorsjelentésekre készül, a magyar cégek november első vagy második hetében jelentenek. Kababik József szerint a Moltól és az OTP-től is jó eredményt lehet várni.

Közepes forgalom mellett eddig soha nem látott szintre emelkedett a BUX - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen elemzője az MTI-nek. A blue chipek közül a Magyar Telekom a csütörtöki záróértékén, az OTP pedig ahhoz közel fejezte be a pénteki kereskedést. Ugyanakkor a Mol és a Richter teljesen ellentétes irányba mozgott, hiszen míg a Mol emelkedett, a Richter árfolyama gyengült.

A Mol 72 forinttal, 2,32 százalékkal 3172 forintra erősödött, 3,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 25 forinttal, 0,24 százalékkal 10 575 forintra csökkent, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 482 forintot ért, forgalma 153,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal, 1,51 százalékkal 6525 forintra esett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3142,37 ponton zárt pénteken, ez 11,48 pontos, 0,37 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában pénteken nem változott a takarmánykukorica ára, novemberre tonnánként továbbra is 45 060 forintba kerül - írja az MTI.

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalék, a Stoxx 600 index 0,29 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést. Mindkét index fél százalékkal emelkedett a héten. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,08 százalék nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést, heti eredménye pedig néhány pont nyereség.

A londoni FTSE-100 index 0,27 százalékkal csökkent a csütörtöki rekord zárás után, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékkal zárt alacsonyabban. Frankfurtban 0,07 százalékkal zárt magasabban a DAX index.

Madridban az IBEX-35 index 0,17 százalékkal gyengült. A madridi index heti eredménye 0,8 százalék nyereség.

Pénteken a nyersanyagipari ágazat részvényei szerepeltek a legjobban az európai tőzsdéken az erős kínai importadatoknak köszönhetően. Az ágazati mutató két és fél százalékkal emelkedett. Az ArcelorMittal részvénye hét százalékkal erősödött.

Az olajárak másfél százalékkal emelkedtek pénteken szintén a kínai importadatoknak köszönhetően, de hozzájárult a közel-keleti politikai feszültség éleződése is. A Tullow Oil három százalékkal, az OMV hét százalékkal erősödött.

A Provident lakossági hitelnyújtó pénzintézet részvénye a cég szerkezeti átszervezésének a hírére 12 százalékkal emelkedett - írja az MTI.

A nyitókép illusztráció, forrás: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!