A hangulat ma reggel Ázsiában is pozitív, a Nikkei több mint 1 százalékot tudott emelkedni úgy, hogy az S&P Japán hosszú lejáratú adósságának besorolásához rendelt kilátást a korábbi stabilról negatívra rontotta.

Optimista hangulat uralta a tegnapi kereskedést Amerikában, bár a nap végére valamelyest visszavettek a lendületből a tőzsdék, így is 0,7-0,9 százalékos pluszban zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek. A Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is új lokális csúcson fejezte be a kereskedést.

Tegnap több fontos vállalati jelentés is napvilágot látott, amelyek többségükben felülmúlták az elemzői várakozásokat, az erős évkezdet alapján több cég megemelte az idei évre vonatkozó előrejelzését is. Azonban a vállalatok menedzsmentjei inkább csak óvatosan optimisták, ugyanis a megugró nyersanyagárak még veszélyt jelenthetnek a következő negyedévekben a profit marzsokra.

A vállalati jelentésekkel kapcsolatban Fred Dickson, a Davidson Cos. vezető befektetési stratégája a Marketwatchnak adott interjújában elmondta, a nem pénzügyi cégek árbevétele és profitja rekordszintre emelkedett, ami nagyrészt a nemzetközi piacok irányába való kitettségnek köszönhető.

A Dow 30-as kosarában a Caterpillar részvényei mutatták a legnagyobb, 2,8 százalékos emelkedést, de jól szerepelt az Intel is a maga 2,5 százalékos pluszával.

Érdemes kiemelni még a 3M-et, mely tegnap tette közzé gyorsjelentését. Az elemzők által vártnál valamivel magasabb, 1,49 dolláros egy részvényre jutó eredményt könyvelt el a társaság az első negyedévben. A cég bevételeinek alakulása szintén pozitív meglepetést okozott, ugyanis az elemzői konszenzus által prognosztizált 6,9 milliárd dollárhoz képest 7,3 milliárd dolláros bevételt ért el. A papírok 1,9 százalékkal értékelődtek fel a tegnapi kereskedésben.

A Ford is tegnap jelentett, mely az elemzői konszenzust jelentősen felülmúló eredményekről számolt be: a társaság bevételei 33,1 milliárd dollárt értek el a várt 30,6 milliárd dollárhoz képest, az autógyártó egy részvényre jutó eredménye pedig a 0,50 dolláros konszenzussal szemben 0,62 dollár lett. Az árfolyam 0,8 százalékot emelkedett a jó híreknek köszönhetően.

z IBM háza tájáról is pozitív hírek érkeztek, a technológiai óriás 15 százalékkal emelte meg a negyedéves osztalék szintjét.

A sorból valamelyest kilóg a Coca-Cola, az üdítőital gyártó részvényei több mint 1 százalékot estek, miután a vállalat csak a várakozásoknak megfelelő negyedéves számokkal állt tegnap elő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!