Az OPEC olajtermelése 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett áprilisban, az olajkartell legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia azonban már csökkentette termelését májusban.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) 12 tagországának napi átlagos termelése 32,964 millió hordó volt áprilisban, ami napi 631 ezer hordóval meghaladta az előző havit - közölte az olajszervezet kedden.

Az OPEC március 14-i miniszteri ülésén napi 30 millió hordóban állapították meg az olajkartell termelési kvótáját, azaz áprilisban jóval a tervezett szint felett termelt a szervezet.

Már májusra vonatkozó, de még hiányos, nem szervezeti szintű adatok szerint a szaúdi olajtermelés napi 9,8 millió hordóra csökkent az áprilisi 10,1 millióról, és több más ország is visszafogta a termelését a múlt hónapban.

Oroszország idén naponta átlag 70 ezer hordóval növeli olajtermelését, amivel eléri a napi 10,34 millió hordót - áll az OPEC havi jelentésében. Az ITAR-TASZSZ által ismertetett jelentés szerint az orosz olajtermelés növekedésének üteme az idén némileg elmarad az elmúlt évekéhez képest. Ez elsősorban a kitermelésre alkalmas új lelőhelyek korlátozott számával függ össze. Az orosz energiaügyi minisztérium adatai alapján májusban az olajtermelés napi 10,34 millió hordó volt, azaz pontosan az éves szintre előre jelzett napi átlagos mennyiséget termelték ki. Ez 0,1 százaléknyi növekedés áprilishoz képest, de elmarad a februári és a márciusi, egyaránt 10,36 millió hordó rekordszinttől. Tavaly a napi átlag 10,27 millió hordó volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!