Elsősorban a jegybankárok hétvégi, bázeli találkozóján hozott döntés szabott irányt a részvénypiacoknak hétfőn. A pénzintézetek tőkefeltételeinek globális szabályozása az eredetileg tervezettnél később lép csak érvénybe, így a bankoknak elég idejük marad tartalékaik felduzzasztására - határozott a bankfelügyeleti bizottság, az utolsó pillanatban engedve a német nyomásnak. A német állásponthoz közelítő, nyolc éves átmenetről szóló döntés hatására szárnyra kaptak a bankpapírok, 0,8 százalékkal feljebb lökve a DAX indexet, amely ezzel egyhavi csúcson zárt hétfőn. A meghosszabbított határidő ellenére a Deutsche Banknál máris megkezdték a feltőkésítést; a legnagyobb német pénzintézet bejelentése szerint közel 10 milliárd eurós tőkeemelést hajtana végre, melynek egy részét a Deutsche Postbank felvásárlására fordítana. A befektetők vásárlókedvét csak fokozta, hogy Kínában ismét a vártnál jobb gazdasági adatokat tettek közzé - mind az ipari termelés, mind a behozatal augusztusi bővülése felülmúlta a várakozásokat. A piacok örülhettek annak a brüsszeli prognózisnak is, miszerint az eurózóna gazdasága a korábban kalkuláltnál jóval dinamikusabban, 1,7 százalékkal nőhet - ez is hozzájárult ahhoz, hogy a CAC-40 1,1 százalékos pluszban zárjon hétfőn. Londonban is a bankszektor húzta fel az irányadó indexet, amely 1,2 százalékos pluszban, négyhavi csúcson zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!