Az alumínium jegyzése a legmagasabb szintre kúszott föl az elmúlt több mint egy éves időszakot nézve. Elemzők ezt azzal indokolják, hogy Kína évtizedek óta legkeményebb hóesése miatt megnőtt azon feltevések száma, hogy a kibocsátás jelentősen csökkenhet a világ legnagyobb gyártó országában - tudatta a Bloomberg.

2008 januárjában az alumíniumkohók több mint 500 ezer tonnás veszteséggel számoltak a kibocsátásban, miután a hóvihar csökkentette a teljesítményt, ami miatt a gyártók mérsékelték a kapacitást.

Az alumínium határidős ára az elmúlt három hónapban 1,1 százalékot kúszott föl 2328 dollárra tonnánként Londonban, a legmagasabb árat október közepén érte el, szerdán délelőtt pedig 2325 dolláros volt a jegyzésár. Az alumínium áprilisi szállítási ára Shanghaiban 5 százalékkal emelkedett 18 295 jüanra (2680 dollárra) tonnánként, ami a legmagasabb érték 2008 augusztus 22. óta.

Az alumínium mellett az olaj jegyzése is jelentősen emelkedett a hideg idő miatt: a februári határidős ára 81,69 dollára emelkedett hordónként a New York-i árutőzsdén, miután kedden 81,77 dolláros értéket is elért a jegyzés. Ez a legmagasabb érték 2008 október eleje óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!