BUX
38507

Csúcsra futott Németország, jó hangulat Európában

A jó hangulat hatására továbbra is kedvező szelek fújnak az európai részvénypiacokon, melyek közül a továbbra is komoly erőről árulkodó német DAX már a lélektani 7000 pontos ellenállását támadja, és az elmúlt percekben ezt át is törve tovább menetel a következő 7050 pontos ellenállása felé.

portfolio.hu, 2010. december 7. kedd, 11:05

A vezető nyugat-európai indexek közül a német DAX 0,9, a francia CAC-40 1,1, az angol FTSE-100 0,8 százalékos pluszban áll.

A német DAX ezzel a mai emelkedéssel új éves lokális csúcsot ütött. Ennek hatására továbbra is él a múlt csütörtöki kitörés, mellyel a korábbi 6650-6900 pontos sávját hagyta maga mögött az index. A hírek közül kiemelhető, hogy az EU pénzügyminiszteri találkozóján eldöntötték, hogy nem emelik a jelenleg 750 milliárd eurós pénzügyi stabilizációs alapot, amelyből Írország már mentőcsomagban részesült. Egyben kizártnak tekintik, hogy Spanyolország és Portugália azonnali mentőcsomagot kapjon. Vállalati oldalról kiemelhető az angol Tesco, mely 1,6 százalékos emelkedést mutat azok után, hogy az év első három negyedévében 8,2 százalékkal nőttek az értékesítései, mely meghaladja az elemzők előzetes várakozásait. Az élelmiszeripari óriás az Unilever árfolyama pedig 2,6 százalékot ugrott azok után, hogy a Morgan Stanley alulsúlyozásról felülsúlyozásra minősítette fel a vállalat papírjait. A gyógyszeriparban is jött két kedvező minősítés miután a Credit Suisse semlegesről felülteljesítőre minősítette fel a svájci Novartis-t, mely jelenleg 1,3 százalékos emelkedést mutat. Az elemzőház emellett a német Bayer is felülteljesítő osztályzattal látta el, mely a hírre 1,5 százalékos emelkedésben áll.