Az S&P-500-as mutató 1114 ponton, a Nasdaq 2212 ponton - napi csúcsán - zárt. A DJIA ezzel 0,3, az S&P-500 0,7, a Nasdaq Composite pedig 1 százalékkal múlta felül pénteki záróértékét.


Az alaphangot világszerte az az Abu Dzabi-i bejelentés adta meg, amelyben az emírség kormánya hétfő reggel közölte: 10 milliárd dollárt biztosít a hitelei rendes törlesztését biztosítani nem tudó, s állami garanciában nem részesült dubaji állami vállalatok részére. Az elmúlt hetekben nagy port kavart, s a feltürekvó piacokra átgyűrűző történet ezzel sokak számára váratlan fordulatot vett, hiszen Abu Dzabi korábban elzárkózott a szintén EAE-tag Dubaj legnagyobb állami vállalatainak megmentésétől.


A szokatlanul nagy előnnyel nyitó mutatók gyors korrekciója után a befektetők egészen a kereskedés félidejéig hiába próbálták a reggeli csúcsok közelébe visszatornászni az indexeket. A kereskedés második fele viszonylagos nyugalommal telt - az irányadó indexek a reggeli magasságok alatt, ám azok közelébe oldalaztak. A Dow Jones blue chip index és az S&P-500 végül 2008 október eleje óta nem látott záróértéket állított be.


A legkiemelkedőbb forgalmat a Citigroup részvényei bonyolították, a papír több mint 6 százalékkal értékelődött le azt követően, hogy a társaság menedzsmentje hétfőn közölte: 20 milliárd dollár értékű részvénykibocsátásra készül, hogy a TARP-program keretein belül kapott állami mentőövet törlessze. Ezzel a társaság ugyan megszabadulhat az állami felügyelet alól, ám jelentősen felhigítja részvényállományát. A Citi rossz szereplése ellenére a bankszektor fél százalékkal emelkedni tudott.


Az energiaszektor is pozitív mérleggel zárt - az ágazat részvényeibe fektetők jó hírként értékelték az Exxon Mobil bejelentését, miszerint 41 milliárd dollárért felvásárolja a tengerentúli földgáz-szölgáltató XTO Energy-t. Az Exxon papírjai ugyan több mint 3 százalékkal pénteki záróáruk alatt ladoltak hétfőn, ám az olajszektor papírjai 0,4 százalékkal, az olajszolgáltatók részvényei 1,5 százalékkal, míg a földgáz-szektor papírjai 4,5 százalékkal kerültek feljebb miközben a nyersolaj árupiaci jegyzése továbbra is 70 dollár alatt maradt.


Az it-papírok iránti érdeklődést növelte, hogy az Oracle közölte: jó eséllyel egyezségre juthat az európai versenyhivatallal a Sun Microsystems felvásárlását illetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!