A kereskedés végéig kitartott a jó hangulat az amerikai tőzsdén, a Dow végül 187 pontos pluszban zárta a napot, ami 1,5 százalékos erősödésnek felel meg, az S&P 1,4 százalékos, a Nasdaq pedig 2,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. "A jó vállalati gyorsjelentések mindenfelé megerősítették, hogy tart a globális fellendülés. A részvények és a nyersanyagpiacok is ebből húznak hasznot" - kommentálta a mai emelkedést a Bloombergnek a Janney Montgomery Scott stratégája.

Az indexeket főként a technológia szektor húzta felfelé a kedvező gyorsjelentéseknek köszönhetően és még az sem tudta elrontani a hangulatot, hogy a Financial Times egyik széles körben figyelt blogjának értesülései szerint Görögország akár most hétvégén bejelenti az államcsődöt.

Kedden zárás után és tegnap a piacok nyitása előtt több kedvező gyorsjelentés és egy makroadat is érkezett, amelyek mind támogatták az emelkedést:

- Az Intel részvényei 7,8 százalékot emelkedtek a vállalat gyorsjelentésére reagálva. Az elemzők 11,6 milliárd dolláros bevételt és 0,46 dolláros egy részvényre jutó eredményt vártak 2011 első negyedévére, ehhez képest a chipgyártó 12,85 milliárd dolláros bevételről és az egyszeri tételek nélkül 0,59 dolláros egy részvényre jutó eredményről számolt be. További pozitívum, hogy a folyó negyedévre a vezetőség a piaci konszenzusnál kedvezőbb bevételprognózist adott.

- Az IBM a bevétel és a profit szintjén is a várakozásokat felülmúló számokat tett közzé és a menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó prognózisait. Kedden a zárás utáni kereskedésben az IBM részvényei történelmi csúcsra ugrottak, a tegnapi kereskedést azonban 0,4 százalékos mínuszban zárt az árfolyam annak ellenére, hogy alapvetően pozitív volt a gyorsjelentés.

- A piacoknak lökést adhatott a Yahoo gyorsjelentése is, a vállalat annak ellenére, hogy a bevétel és a profit szintjén is csökkenést könyvelt el az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, az elemzői konszenzust így is felül tudta teljesítni a vállalat. A Yahoo 4,7 százalékos pluszban zárt.

- Tegnap nyitás előtt publikálta első negyedéves számait a United Technologies, melyben a várakozásokat felülmúló bevételről és profitról számolt be a társaság. További pozitívum, hogy a menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó profitvárakozását, amit a megrendelések kedvező alakulásával indokolt. A cég papírjai 4,3 százalékos pluszban fejezték be a napot.

- Makrofronton egy fontosabb hír emelhető ki: márciusban 3,7 százalékkal 5,1 millióra nőtt a használtlakás értékesítések száma az USA-ban - jelentette a National Association of Realtors. Az elemzői konszenzus 4,88 millió volt, így az adat pozitív meglepetést okozott.

A befektetők vételi kedvét az sem szegte tegnap, hogy a Wells Fargo negyedéves jelentése viszont kilógott a sorból és estek is a gyorsjelentésre a papírok. A bevételek tekintetében az elemzői várakozástól elmaradó számot közölt az amerikai bank az első negyedévre, az egy részvényre jutó eredmény pedig csak minimálisan, 1 centtel teljesítette felül az elemzői konszenzust. A Wells Fargo 4,1 százalékos mínuszban zárt.

A jó hangulatban az olaj árfolyama is szárnyra kapott, a júniusi szállítású WTI árfolyama 2,9 százalékot emelkedett és 111 dollár felett zárta a kereskedést. Mint ismeretes, az olajár emelkedésével egyre erősödnek azon félelmek, hogy a magas olajár megfékezheti a gazdasági növekedést, de úgy tűnik, hogy ez tegnap háttérbe szorult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!