Csúcsra ugrott az aranyár

Kétéves csúcsra szökött fel az arany ára, miután a Brexit-sokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket.
MTI-Eco, 2016. június 24. péntek, 13:44
Fotó: Reuters

Az arany ára 8 százalékkal emelkedett, péntek reggel a fémet unciánként 1358,20 dolláron jegyezték az azonnali piacon, majd a pánik csillapodtával és a dollár erősödésével párhuzamosan 1313,00 dollárra csúszott vissza a jegyzés. Az ár néhány óra leforgása alatt példátlan módon 100 dollárral lengett ki.

Az aranyat dollárban jegyzik, így a brit valuta gyengülése miatt fontban számolva az arany ára 13 százalékkal három éves csúcsra emelkedett.

Az újabb amerikai kamatemelés késése következtében az arany az idén folyamatosan drágult és a Brexit-hatással együtt eddig 25 százalékkal emelkedett a fém jegyzése. A Brexit hosszabb távon is erős támasz, és a jegyzés a következő években akár évi 5 százalékkal is emelkedhet - vélik egyes elemzők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK