A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,01 és 1,1 százalék veszteségbe csúsztak zárásra, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,26 százalékkal gyengült.

Londonban 1,3 százalékkal csökkent a kereskedési idő végére az FTSE-100, a frankfurti DAX 1,3 százalékot, a párizsi CAC-40 index pedig 1,1 százalékot veszített zárásra. Madridban az IBEX-35 1,2, Milánóban az FTSE MIB 2,3 százalékkal esett.

Az európai kereskedési idő végén az amerikai tőzsdeindexek is nag veszteségben jártak: a Dow közel 2, az S&P500 1,5, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos mínuszban állt.

Mindez a koronavírus miatt

A tőzsdei árfolyamokat világszerte a koronavírus-járvány gazdasági következményeivel szembeni aggodalmak terhelték meg pénteken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járványt.

Nem javított az befektetői hangulaton az sem, hogy a várakozásoknál kisebbnek bizonyult a gazdasági növekedés az euróövezetben a negyedik negyedévben. Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1 százalékkal, az EU-ban pedig 1,1 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó három hónapban. Elemzők az euróövezetre nagyobb, 0,2 százalékos negyedéves, és 1,1 százalékos éves növekedést vártak.

Európában is szaporodnak a vírus megjelenéséről szóló jelentések. Németországban hatra emelkedett a fertőzöttek száma pénteken. A kórokozó megjelent Nagy-Britanniában is, ahol két páciens szervezetében azonosították. Rómában két kínai turista bizonyult fertőzöttnek.

Egyre rosszabb kilátások

Egyre másra látnak napvilágot a globális növekedési kilátásokat rontó prognózisok, mondván a járvány jelentősen lassítja az idén a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ez várhatóan a világgazdaság egészének növekedésére is negatív hatást gyakorol majd. Az Oxford Economics például az idei kínai növekedési előrejelzését 6 százalékról 5,6 százalékra, a globális növekedésre vonatkozót pedig 2,3 százalékról 2,1 százalékra csökkentette.

Az olajkereslet, és ezáltal az olajárak is csökkenhetnek az idén a globális gazdasági növekedés lassulása, valamint a légiutas-forgalom járvány miatti korlátozása következtében. Egyre több nemzetközi utazási korlátozást léptetnek életbe ugyanis az országok az új koronavírus okozta járványra hivatkozva. Az év első negyedében a globális olajkereslet csak a légi forgalom kisebb üzemanyag igénye miatt akár napi 500 ezer hordóval is csökkenhet a Wood Mackenzie szerint.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,53 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 56,45 dolláron, a WTI ára pedig 1,6 százalékkal 51,33 dollárra csökkent.

Az eurót 0,51 százalékkal jegyzik erősebben 1,1087 dolláron, az arany spot ára 0,83 százalékkal unciánként 1587,03 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!