Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régóta nem tud tartósan magához térni az arany árfolyama, s a tavaly óta tartó csökkenő trend akár újabb lendületet is vehet lefelé, legalábbis a technikai elemzés szabályai szerint. Az arany dollárban számított árfolyamgrafikonján ugyanis egy jól meghatározható, úgynevezett szimmetrikus háromszög alakzat rajzolódott ki, s az elmúlt napokban ebből az alakzatból lefelé tört ki az árfolyam.

A szimmetrikus háromszögekről a következőt lehet tudni. Négy pont határozza meg őket egy árfolyamgrafikonon, két csökkenő csúcs és két emelkedő mélypont által meghatározott konvergáló trendvonalak formájában. A szimmetrikus háromszög alakzatok trendfordító és trendfolytató formációk is lehetnek, azonban az esetek többségében az uralkodó trend folytatását vetítik előre. Az uralkodó trend az arany dollárárfolyamában tavaly április óta lefelé tart, ekkor sérült a grafikonon a korábbi emelkedő trend szempontjából kritikusnak tekinthető utolsó legális mélypont, s ment új lokális mélypontra a nemesfém árfolyama .

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

A kialakult alakzat töréséből célárfolyam is számolható. Mivel a háromszög magassága 195 dollár (a tavaly decemberi 1188 dolláros mélypont és a márciusi 1383 dolláros csúcs közötti távolságból számolva) ezért a háromszögből való kitörésből számolt célár a kitöréskori árfolyam, mínusz 195 dollár. Erre 1275 dollár magasságában került sor, ezért a célárfolyam 1080 dollár unciánként. Ilyen alacsony árfolyamra dollárban számolva 2010 februárja óta nem volt példa.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

Rövidebb időtávon nézve az árfolyamot az első fontosabb támasz szint 1240 dolláron található, ez volt a június eleji mélypont. Ez alatt a következő fontosabb szint 1180 dollárnál, az idén január mélypontnál található. Felfelé az első ellenállást a letört háromszög alsó vonalát képező trendvonal jelenti, 1276 dollárnál, majd a 200 napos mozgóátlag 1286 dollárnál. E felett 15-20 dolláronként sorakoznak a további ellenállási szintek, az 50 napos mozgóátlag, csökkenő trendvonal és korábbi lokális csúcsok formájában.

Érdekes ugyanakkor, hogy az euróban számolt árfolyamgrafikonon eközben mintha egy rövidebb távon optimizmusra okot adó formáció készülne kialakulni. A 980-990 euró/uncia ellenállást próbálja leküzdeni az árfolyam, amely ha sikerülnek, akkor az 1100 euró vehetné célba az árfolyam. Az ellentmondást a két forgatókönyv között értelemszerűen egy jelentős euró gyengülés tudná feloldani, persze elképzelhető, hogy az euróban számolt árfolyamnak mégsem sikerül átverekednie magát a fontos ellenállási szinten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!