Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerügyek kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló, 2016. január 15-én közzétett sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást indított a társasággal szemben, melynek során azt vizsgálta, hogy a vállalat képviselőjével készült interjút tartalmazó cikkben közzétett - a Norbi Update Lowcarb részvények értékét és a kibocsátó megítélését érintő - állítások megvalósítják-e a tőkepiaci törvény által tiltott piacbefolyásolást.

A piacfelügyeleti eljárása során a jegybank megállapította, hogy a megjelent cikkben a kibocsátó a Norbi Update Lowcarb részvények külföldi tőzsdére történő bevezetésére, a részvényárfolyam jövőbeni alakulására, illetve a külföldi értékesítésből származó árbevételre vonatkozóan hamis, megalapozatlan, illetve félrevezető állításokat közölt.

A tőkepiaci törvény értelmében a kibocsátó pénzügyi termékére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk nyilvánosságra hozatala piacbefolyásolásnak minősül, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információk ilyen jellegéről tudott (vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna).

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 5,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re. A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a piacbefolyásolás különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, valamint annak tisztasága szempontjából.

A bírság összegének meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a Norbi Update részvényekhez a Budapesti Értéktőzsdén egyéb (ezek értékét befolyásoló) származtatott termékek is kapcsolódtak. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a társaság eljárás során tanúsított együttműködő magatartását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!